Snart får hatsajterna betalt av Facebook

- 18/02/2016, 12:21 -

TT/Faksimil-montage

"Så det är väl bara att gratulera hatsajterna. Nu kommer ni få annonsintäkter som hjälper er att växa och utvecklas. Ni är de stora vinnarna"

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De svenska hatsajterna har blivit förstahandskällan för nyheter för många svenskar. Detta trots att informationen ofta är vinklad, förvrängd och att den syftar till att hetsa mot invandrare, homosexuella eller andra som sajternas skribenter för tillfället vill hata på.

Att sajterna har många läsare är en kvalificerad gissning. De redovisar inte hur många besökare de har, och när man i undantagsfall hör om siffror är det antingen uppskattningar eller skryt från sajterna själva.

De här sajterna har av naturliga skäl haft ganska svårt att hitta annonsörer. Få seriösa företag vill arbeta med sajter som hänger ut minderåriga personer endast baserat på deras hudfärg.

Detta kan dock komma att ändras nu. Facebooks nya funktion Instant Article (Snabbartiklar på svenska) kommer att lanseras "to all publishers—of any size, anywhere in the world" den 12 april.

Instant Article har funnits i Sverige sedan nyår ungefär, men fram tills nu har bara en handfull, utvalda medier fått testa på det för att kunna ge Facebook respons på hur det fungerar. Nyheter24 var en av dem, så vi har ganska bra koll på hur det fungerar.

För vanliga användare är den stora grejen med Instant Article att länkar man klickar på laddar mycket, mycket snabbare än de tidigare har gjort. För tidningarna finns det dock ytterligare en intressant fördel: du kan välja att visa Facebooks annonser och då få en stor del av intäkterna för dessa.

Detta innebär i praktiken att tidningar som tidigare har haft svårt att sälja in annonser på alla sina sidvisningar nu har en enkel lösning på det problemet.

Det gäller så klart även hatsajterna. Facebook har på inget sätt kommunicerat att dessa skulle lämnas utanför Instant Article. Tvärt om har de redan i dag stora facebooksidor som Facebook uppenbarligen inte har några som helst problem med. Facebook har ju vid otaliga tillfällen visat att de har en minst sagt tillåtande syn på just rasism, hat och liknande.

Så det är väl bara att gratulera hatsajterna. Nu kommer ni få annonsintäkter som hjälper er att växa och utvecklas. Ni är de stora vinnarna – demokratin och öppenheten är förlorare.

Allt tack vare Facebook.

Borde Facebook begränsa Instant Article?