Nyheter24:s krönikör Alexander Karim skriver om den svenska sommaren.
1 av 3
Nyheter24:s krönikör Alexander Karim skriver om den svenska sommaren. - Foto: Baker Karim/Privat
"Och låt oss vara ärliga – jordgubbarna är godast hemma, sillen och nubben funkar inte lika bra på Mallis".
2 av 3
"Och låt oss vara ärliga – jordgubbarna är godast hemma, sillen och nubben funkar inte lika bra på Mallis". - Foto: Privat
Alexander Karim.
3 av 3
Alexander Karim. - Foto: Baker Karim

Till er som väljer att åka utomlands på sommaren

Skådespelaren: Varför bokar vi resor till andra länder på sommaren? Borde vi inte sticka på vintern, när det är eländigt hemma?


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Alexander Karim är skådespelare.

Du kan följa honom på Twitter här: @AlexanderKarim.

Den svenska sommaren är nästan för underbar. Jag har mött sommaren i många andra länder men inget överträffar den svenska. Jag skulle kunna gå så långt som att säga att den svenska sommaren är årets bästa dag.

Och vilken dag det är! Det är frostade ölglas på fullproppade uteserveringar. Det är knastrande skor på en torr och dammig grusväg, som tagen direkt ur valfri Astrid Lindgrensaga, där enda sällskapet är kossorna på åkern intill som stannar upp och ser mot en.

Det är två kulor blåbärsglass som smälter i handen och män som samlats kring en grill för att ge tips till kocken om hur han får bäst resultat. Det är nyförälskade som skjutsar på damcykel utan hjälm. Gryningspromenaden hem från festen genom en stad som redan ljusnat. Jordgubbsfläckar på linnedukar.

Det är första kyssen och sista skoldagen. Det är House of the rising sun på en illa stämd gitarr vid lägerelden. Det är funna kärlekar och förlorade oskulder. Bröllop och kräftskivor, fylleslag och brännboll i parken. Det är blöta tält och smyghångel bakom kiosken. Högtryck och lågvattenmärken. Det är Allsång på Skansen.

Så vad är det som gör den så fantastisk? Jo, det är ju just det att vi har fått arbeta så hårt för den. Månader av mörker och elände med vetskapen om att sommaren kommer. Om vi bara håller ut. Den lovar inte sol, men det är också en del av tjusningen. Det som gör oss så otroligt tacksamma när det väl kommer.

Så då återstår bara frågan; varför bokar vi resor till andra länder på sommaren? Borde vi inte sticka på vintern, när det är eländigt hemma? Nej, vi väljer den enda tiden på året då det finns en möjlighet till allt det där fantastiska. Vi bestämmer oss för att vara borta under årets bästa dag! Det är ju egentligen helt befängt.

Jag hade förstått om det var så att vi bokade resor till Paris, London, Moskva, New York, ja något ställe som man vill se i fint väder och som blir kallt på vintern, men nej, vi bokar resor till länder som har sol året om! Och vi åker dit för att sitta i solen. Under perioden då vi (eventuellt) har sol hemma!

Och låt oss vara ärliga – jordgubbarna är godast hemma, sillen och nubben funkar inte lika bra på Mallis. Inga av Astrids torra grusstigar. Och när vi sen kommer hem är det höst. Och sommaren är över. Och vi förbereder oss för det mörka och kalla som komma skall.

Det var allt jag hade att säga. Nu måste jag iväg. Vi är på Kreta och barnen vill ha glass.

Men någon riktig blåbärsglass kan de ju fetglömma.

Alexander Karim

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.