Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 saker jag lärde mig av att sluta med sociala medier i en vecka

Krönika. Saara Olsson | 04/04/2018 16:57

Nyheter24:s Saara Olsson gick i en vecka utan att använda Instagram, Snapchat, Twitter, Youtube och Facebook. Hur gick det? Hur påverkades hon? Var det svårt? Här kan du läsa om hennes vecka med sociala medier-förbud.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Okej, jag skulle nog inte kalla mig beroende av sociala medier. Men jag skulle heller aldrig vilja sluta använda det. Det är kul, smidigt och det tillhör min vardag. När jag vaknar tittar jag Instagram. På tunnelbanan till och från jobbet tittar jag. Och jag använder Snapchat dagligen.

Okej, så lite beroende är jag. 

Jag bestämde mig för att anta en utmaning och sluta använda sociala medier i en vecka. Hur påverkad blir man egentligen och hur lätt, eller svårt, är det att sluta använda apparna man öppnar så många gånger dagligen? 

Så sju dagar utan Twitter, Snapchat, Instagram, Youtube och Facebook. Vad hände? Klarade jag mig? Påverkades min sömn? Mitt humör? Mitt batteri på telefonen? 

Första dagen var svår, för bara första timmen kom jag på mig själv med att öppna Facebook eller Instagram innan jag efter några sekunder kom på mitt förbud. Och det fortsatta hela dagen, så jag skapade ett mapp med apparna som suktade mig. Det må låta extremt, men det var nödvändigt. 

Sociala medier-förbud.
Jag lät bli att använda sociala medier i en vecka.

Vad hände med sömnen?

Det var lättare att komma till ro om kvällarna eftersom jag inte kunde scrolla runt och gotta mig i sociala flöden. När jag lade mig på kvällen så lade jag ifrån mig telefonen direkt efter att ha ställt mitt alarm. Och det var faktiskt lättare att somna, eller så kanske jag inbillade mig det. Men det kändes så.

Vad hände med batteritiden?

Inte helt oväntat heller att jag inte behövde ladda telefonen hela tiden, jag menar det ju är inget annat än logiskt att batteritiden håller längre om man inte pillar med telefonen. Under veckan jag hade mitt förbud så laddade jag den ungefär hälften så mycket som jag brukar behöva göra. 

Jag började sms:a mer

I vanliga fall använder jag mig av Facebook Messenger för att snacka med personer. Men under tiden jag hade mitt förbud så började jag sms:a, något jag knappt gör nu för tiden, och det är väl mysigt? Men får jag välja, så väljer jag messenger. 

Jag blev mer social

Ja, jag blev så klart mer social i det "verkliga" livet och visst är det roligt men jag skulle inte direkt kalla mig för osocial annars heller så jag vet inte riktigt. För vissa kanske det är bra, men jag tyckte det var sjukt tråkigt. 

Jag blev sjukt rastlös

Att chilla i soffan blev sjukt tråkigt när man inte kunde använda sociala medier eller titta på Youtube. Inte heller blev den två timmar långa tågresan till Dalarna rolig utan sociala medier. Jag tror jag aldrig haft så tråkigt under en tågresa. 

Men om jag ska summera det hela då? 

Att skippa sociala medier var inget för mig, det kändes varken nyttigt eller bra. Det var tråkigt, jag blev rastlös och kommer nog inte göra det igen. Om jag inte är utomlands och har fullt upp med att semestra och sola så kommer jag fortsätta använda sociala medier, och gilla det. 

Saara Olsson är nyhetsreporter på Nyheter24. Här kan du läsa hennes tidigare krönikor: 

Pappa, skulle jag kunna få prata med dig några minuter?

5 nyårslöften alla killar borde ha för 2018

Sluta anta att Kylie Jenner kommer bli en dålig mamma

5 saker vi måste stå ut med på krogen – bara för att vi är tjejer

Så gjorde jag för att sluta röka – och det var inte ens svårt

Jag åt inget kött under en månad – det här hände

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Använder du sociala medier ofta?