Karl Anders Lindahl
Hur går det när Sverigedemokraterna får inflytande? - Foto: Tomes Oneborg/TT/Nyheter24

Hej SD, hur går det med det där inflytandet egentligen?

KARL ANDERS LINDAHL: Hur går det egentligen när Sverigedemokraterna får vara med och bestämma? Här är några exempel.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sen Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 (och även innan det) har de hävdat att allt i Sverige skulle bli så mycket bättre om man bara gav SD lite inflytande. 

Det har hela tiden varit ett ständigt klagande från Jimmie Åkesson och hans parti om att man inte får vara med och bestämma, och att det svenska politiska systemet inte respekterar SD-väljarna. 

Men nu är det 2019, och Sverigedemokraterna har faktiskt ganska mycket inflytande – både lokalt och på riksnivå. Så låt oss ta en snabb titt på hur det ser ut när Sverigedemokraterna faktiskt har makt och inflytande.

Vi kan ta och börja i Sölvesborg, Jimmie Åkessons hemkommun och "SD:s skyltfönster". Här styr SD tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala SoL-partiet sen valet.

Hur har då detta skyltfönster utmärkt sig? Jo, man har lyckats göra kommunen berömd genom att vägra hissa prideflaggan - och man har stoppat allt inköp av menskonst.

Det i en kommun som enligt SVT köpt in två konstverk sen 2015. Jag är verkligen ingen konstkännare, men jag skulle inte kalla någon av dessa för "utmanande samtidskonst". Rent populistiskt slöseri med tid eller viktig politisk kamp? Ja, det är upp till dig att avgöra. 

Nu åker vi till Ystad, och nu blir det riktigt skruvat, så häng med.

En stor nyhet nu i veckan har varit avslöjandet om att man funderar på att sluta servera varm mat på äldreboenden i kommunen. I stället ska de äldre hänvisas till att köpa mikrovågsugnsmat i butiken. 

SD har många äldre väljare, så här gäller det ju att visa framfötterna. 

"Att våra äldre ska tvingas leva på frysta mikrorätter för att kommunen vill spara pengar är ovärdigt ett land som Sverige”, ryter SD-toppen Carina Ståhl Herrstedt på SD:s Facebook-sida.

Bara ett problem. Sverigedemokraterna sitter med och styr i Ystad. Det är alltså "ovärdigt ett land som Sverige" att föra SD-politik. 

När kommunen nyligen gick ut i Ystads Allehanda för att försvara planerna på att dra in mat och städning för äldre så var SD Ystad med och skrev under artikeln.

Nåväl, vi tar väl en grej till när vi ändå har ångan uppe!

Värmländska Filipstad har hamnat på löpsedlarna den senaste tiden, efter att SVT:s Uppdrag Granskning åkt dit och konstaterat att kommunen kämpar med att integrera nyanlända, och att arbetslösheten i denna grupp är skyhög. 

Kommunen känner sig också svikna av staten, som inte skjuter till tillräckligt med pengar. En räddning såg ut att finnas i projektet "Delmos", som skulle skjuta till miljontals kronor till kommunerna, men detta projekt röstades ner i riksdagen.

Detta fick den absoluta toppen i Sverigedemokraterna att ilskna till. 

"Sverige som vi minns det finns inte längre," skrev ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt och självaste partiledaren Jimmie Åkesson i en debattartikel i Expressen med rubriken "Vi tänker inte se på när kommuner slits sönder"

Men ja, du kanske redan gissat feltänket här. 

Sverigedemokraterna var ett av partierna som röstade för att skrota Delmos, när man drev igenom budgeten för 2019 tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det där motståndet mot extrapengarna som Uppdrag Granskning pratade om var SD själva. 

Man skulle kunna skratta åt det här. Många kommer göra det. Men jag tycker det är bedrövligt.

Sverigedemokraterna har hela tiden pratat om att man genom att neka Sveriges tredje största parti inflytande inte respekterar väljarna.

Men i själva verket är det så att Sveriges tredje största parti inte respekterar väljarna när de väl får inflytande. 

Karl Anders Lindahl, politisk kommentator och krönikör på Nyheter24

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Äldre man vanvårdades på Attendo – dog

Trump framme vid domstolen

USA:s expresident Donald Trump har anlänt till domstolen i New York.

Kursras för Trump-aktien

Trump Media & Technology Group – ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern – planerar försäljning av 21,5 miljoner egna aktier och har även anmält att man kommer att öppna för ytterligare försäljning av 146,1 miljoner aktier av befintliga ägare.

Storbråk i parlament: Ledamot slogs i huvudet

Handgemäng har brutit ut i Georgiens parlament. Bråket handlar om ett kontroversiellt lagförslag, som innebär att medier och organisationer med utländska kopplingar skulle kunna stämplas som att driva "främmande makts intressen".

Starkare detaljhandel än väntat i USA

Försäljningen inom den amerikanska detaljhandeln steg med 0,7 procent i mars jämfört med månaden före. Det var starkare än väntat.

Fångar trakasseras av kriminalvårdare

Kriminalvårdare på Skänneingeanstalten vittnar om att övervåld, förnedring och trakasserier används mot interner av en grupp kriminalvårdare, visar en granskning Sveriges Radios Kaliber har gjort.