Ebba Busch Thor och DDR
Karl Andes Lindahl ryter ifrån. - Foto: Erik Abel/TT/Nyheter24

Fattar du ens hur osmaklig din DDR-jämförelse är Ebba Busch Thor?

Ebba Busch Thor tyckte det var passande att jämföra en myndighet med en av 1900-talets mörkaste episoder. Det tycker inte Karl Anders Lindahl är värdigt.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag höll Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tal på partiets riksting.

Ebba Busch Thor, som så sent som i våras kallades medias granskning av partiets folkvalda politiker för ”smutsig”, samtidigt som hon efter valet krävde ett mer ”värdigt” samtal. 

Nu visar hon själv upp vilken nivå hon tycker är lagom genom att jämföra en svensk myndighet med en av 1900-talets värsta diktaturer. 

I talet sa Busch Thor att ”DDR finns kvar” på Skolverket, efter att man lagt ett förslag om att inte specifikt nämna nationalsången i lågstadiets musikläroplan

Man kan bara skaka på huvudet, och inse att vi nog har det rätt bra i Sverige – jag är nämligen inte säker på att de som led under kommunistdiktaturens vidrigheter skulle koppla Skolverkets agerande till DDR. 

Vi får väl anta att EBT sov igenom både en och två historielektioner i högstadiet – annars hade hon kanske känt till de 140 personer som miste sina liv när de försökte fly från öst till väst? 

Eller kanske hade hon känt till de tusentals människor som trakasserades av staten, som tvingades till tystnad, som torterades och mördades av Stasi för att de tyckte fel?

Kanske hade hon känt till de trauma som kommunismen än idag innebär för generationer av centraleuropéer. 

Eller så bryr sig inte Ebba Busch Thor alls. Hellre att ta snabba politiska poäng än att behöva förhålla sig till tyranni, och kanske tycker det är värt att relativisera och skämta bort förtryck – så länge man kan få några garv av medlemmarna. 

Det skulle heller inte förvåna om detta blir en stor nyhet även i Tyskland, där man faktiskt vet vad diktatur innebär. Undrar hur KD-ledarens rop efter anständighet kommer se ut när hela Sverige kommer tvingas skämmas för historielösheten i uttalandet. 

Men okej, vi andra då? Vi som hängde med i skolan och faktiskt respekterar och inser historiens vidrigheter? Vad ska vi göra? 

Ja, till och börja med borde vi vara överens om att inte sänka oss till Busch Thors pinsamma nivå – och att ha lite jäkla anständighet när vi uttrycker oss. 

/Karl Anders Lindahl, krönikör på Nyheter24. 

Mer av Lindahl: "Nej, julmust har självklart inte bytt namn till Vintermust"

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/