Toby Johnson, Hanna Lindqvist och Soran Ismail.
"Vilka är det egentligen som får uppmärksamhet?" - Foto: Viafree/Yvonne Åsell/SvD/TT och Aretha Bergdahl

När ska mäns misär sluta gå före kvinnors välmående?

Jag måste ändå poängtera att måendet aldrig tar bort ansvaret, det verkar nämligen vara svårt att se genom tårfyllda ögon, skriver Nyheter24:s Hanna Lindqvist.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under den senaste månaden har fem kvinnor i Sverige mördats av män. Komiker har backat tidigare våldtäktsanklagade Soran Ismail i en dokumentär som producerats av public service. Tidigare våldtäktsanklagade Göran Lambertz har fått igenom en egen presskonferens där han får förklara sig – till och med hänga ut kvinnan som anmält honom.

Om jag ska fokusera på det som uppmärksammats i media det vill säga. 

I senaste avsnittet av Paradise Hotel visas Toby Johnsons övergrepp mot Annie Dahlberg och Jennifer Paatere. Avsnitten togs bort samma dag – och händelserna är nu polisanmälda av produktionen.

Den neurotiska stämningen går att ta på.

Finns alltid ett "men"

Oron finns även hos männen. Så pass stark att de febrilt letar efter en förklaring till hur det kunde bli så, och söker empati och en bekräftelse på att "det var inte ditt fel".

Tyvärr är den här typen av beteende normaliserat och används dagligen. Jag vågar ändå säga att det i princip aldrig har hänt att jag har fått en ursäkt av en man som gått över mina gränser, utan ett "men". 

Självklart varierar detta från att det var faktiskt jag som drev dem till det, eller att de bär något annat trauma.

Det är inte deras fel.

Vems fel är det då?

Jag ställer mig ändå tveksam till om det är våldet och övergreppen som får uppmärksamheten som det förtjänar.

Vilka är det egentligen som får uppmärksamhet?

Man efter man kommer till tals och berättar om hur olyckliga de var som barn, ångesten de har för otroheten, eller om den psykiska botten de varit på. De bildsätter även gärna sin misär med ett foto på hur en bruten man kan se ut.

Be om ursäkt istället

Jag vill ändå understryka att jag inte ställer mig emot eller misstror deras känslor, de finns där. Men jag måste ändå poängtera att måendet aldrig tar bort ansvaret, det verkar nämligen vara svårt att se genom tårfyllda ögon.

Frågan är om män kan hitta ett annat utlopp för sina känslor än att ta ut det på kvinnorna? Finns en hel del, men tänker att det inte är mitt ansvar att guida männen i hur de kan blir bättre människor.

Men.

Om ni ska gå ut och be om ursäkt, gör det då. 

Istället för att helt enkelt ursäkta er.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/