"När vi har krig i Europa då är det väldigt många saker som inte längre gäller", säger Ulf Kristersson i "30 minuter".
"När vi har krig i Europa då är det väldigt många saker som inte längre gäller", säger Ulf Kristersson i "30 minuter". - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Emilio Morenatti/TT

Ulf Kristersson öppnar upp för stort mottagande av ukrainska flyktingar

I samband med den ryska invasionen av Ukraina kan uppemot 80 000 ukrainare komma att söka sig till Sverige. I onsdagens "30 minuter" i SVT svarar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att det öppnar för kraftigt flyktingmottagande.


Enligt en prognos från FN:s flyktingorgan UNHCR kan runt fyra miljoner människor behöva fly Ukraina till följd av den ryska invasionen. Det kan betyda att uppemot 80 000 ukrainare skulle kunna söka sig till Sverige. 

Ulf Kristersson om flyktingmottagandet från Ukraina 

I onsdagens “30 minuter” i SVT är det Ulf Kristerssons tur att bli utfrågad av Anders Holmberg, och M-ledaren säger då att detta har fått honom att öppna för kraftigt ökat flyktingmottagande. 

Men Kristersson vill däremot inte diskutera några konkreta antal när det kommer till mottagandet av ukrainska flyktingar. 

– Jag tänker inte utesluta någonting. Jag tänker inte heller göra egna beräkningar just nu. Ingen vet. Jag tror vi får vara beredda på att väldigt mycket kan komma att hända de kommande veckorna och månaderna, säger Kristersson.

En proppfull tågstation i Kiev när människor försöker ta sig till staden Lviv. Foto: Emilio Morenatti/TT

Ulf Kristersson i "30 minuter": Alla EU-länder kommer behöva ta emot många ukrainare

Anders Holmberg poängterar då att det låter på Ulf Kristersson som att han är beredd på att Sverige kan komma att ta emot många flyktingar. 

– Alla EU-länder kan komma att behöva ta emot väldigt många ukrainare. I bästa fall under en tid så att de kan komma tillbaka till ett fritt och fredligt Ukraina igen, svarar Kristersson. 

Ulf Kristersson: "Många saker som inte längre gäller"

 Därefter får M-ledaren frågan om det innebär att Moderaternas förda politik, att Sverige ska få ner flyktingmottagandet, inte längre gäller i den situationen som råder just nu. 

– När vi har krig i Europa då är det väldigt många saker som inte längre gäller, säger Ulf Kristersson i "30 minuter" i SVT.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!