Johan Pehrson.
På fredagen stod det klart att Johan Pehrson (L) tar över som Liberalernas partiledare efter Nyamko Sabuni. Kort efter höll den nye partiledaren pressträff. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Johan Pehrson (L): "Gör det för att jag älskar Sverige"

På fredagen stod det klart att Johan Pehrson (L) tar över som Liberalernas partiledare efter Nyamko Sabuni. Kort efter höll den nye partiledaren pressträff.
– Jag har tagit på mig det här ansvaret i ett tufft läge.


På fredagen kom beskedet att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni avgår – och att den som kommer att ersätta henne är Johan Pehrson. Läs mer om det här.

– Det är en ny uppgift som jag tar på mig med ödmjukhet och energi. Liberalerna är nyckeln till en liberal borgerlig regering och jag står redo att leda Liberalerna genom en historisk valrörelse, sade Johan Pehrson i pressmeddelande kort efter Sabunis avgång.

Huruvida det blir Johan Pehrson som kommer att fortsätta som partiledare är oklart, men det slutgiltiga beskedet väntas meddelas i december efter en eventuell regeringsbildning.

Här kan du läsa allt du vill veta om Johan Pehrson.

Johan Pehrson: "Gör det för att jag älskar Sverige"

Runt 13.30 samma dag höll den nyvalda partiledaren Johan Pehrson pressträff.

– Jag har tagit på mig det här ansvaret i ett tufft läge men jag gör det för att jag älskar Sverige och Liberalerna, inledde han.

Johan Pehrson (L). Foto: Henrik Montgomery/TT

Vidare förklarade han att han har förståelse för Nyamko Sabunis beslut att avgå som partiledare. Han tror att det plötsliga beskedet hänger ihop med det tuffa opinionsläget.

– Det hänger ihop med att vi har ett tufft läge. Vi har hela tiden samtal i partiets ledning, jag förstår och respekterar hennes beslut men jag kan inte säga mer om det.

Pehrson om Nyamkos flykt till Norge: "Jag hade stannat"

Pehrson vill inte kommentera huruvida det är Sabunis uttalande om att hon skulle fly till Norge som hade något att göra med hennes avgång.

– Jag vill inte recensera det men jag gjorde femton månaders värnplikt för att lära mig att försvara Sverige och hotet kom från öster. Så jag hade stannat, svarade han.

– Vi har fem månader på oss. Det jobbet börjar nu, så det blev ett annorlunda påskfirande än vad jag hade tänkt.

/
/
Relaterat
Experten om Sabunis avgång: "Nära halva partiet emot sig"
Nyamko Sabunis avhopp kom väldigt oväntat för liberala statsvetaren Svend Dahl. Men han ser också en logik bakom beslutet.
– När opinionssiffrorna är dåliga hamnar man förr eller senare i en situation där man blir tvungen att fråga sig om det håller, säger han till TT.
Allt om Johan Pehrson: Utbildningen, lönen och tiden i Liberalerna
Johan Pehrson är Liberalernas nya partiledare. Men vem är egentligen den nye L-ledaren? Nyheter24 reder ut allt om Pehrson: hans längd, utbildning och tid inom Liberalerna.
Johan Pehrson tar över som partiledare för Liberalerna
På fredagen kom beskedet att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni avgår. Kort efter bekräftade partiet att Johan Pehrson tar över posten.
– Det är en ny uppgift som jag tar på mig med ödmjukhet och energi, säger han i ett pressmeddelande.
Senaste nytt

Spara hundralappar varje vecka – med enkla knepet: "Tid är pengar"

SGI: "Farligt att röra sig där inne"

Det är farligt inne på området utanför Stenungsund där lerskredet gick natten mot lördag. Nu har kravallstaket satts upp för att hålla nyfikna obehöriga borta. Men inte heller personal på plats får röra sig fritt.

Inga toppolitiker mötte Zelenskyj i Polen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj träffade inga toppolitiker under sin mellanlandning i Polen på väg hem från sin resa till USA och Kanada. Det ses som ännu ett tecken på de ansträngda relationerna länderna emellan på grund av spannmålstvisten, rapporterar The Guardian.

Man gripen för våldtäkt på tonårsflicka på offentlig toalett

En man i 20-årsåldern har gripits misstänkt för att ha våldtagit en tonårsflicka i Nyköping, rapporterar P4 Sörmland.

Hårda kravet för att komma med i TV3:s Lyxfällan: “Du måste…”

Magdalena Kowalczyk och Magnus Hedberg är programledare för Lyxfällan, och har hjälpt ett stort antal deltagare med ekonomin. Men vad är det egentligen som avgör vilka som blir antagna till TV3-programmet?

Nyfikna ungdomar vid skredområde under natten: "Fortfarande avspärrat"

1 timme sedan
Många frågor behöver besvaras innan återuppbyggnaden efter skredet vid E6 kan påbörjas, enligt Trafikverket. Under natten har det varit "viss aktivitet" vid avspärrningarna, uppger polisen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.