Jörgen Hellman avgick som riksdagsledamot för Socialdemokraterna efter ett SVT-avslöjande.
Jörgen Hellman avgick som riksdagsledamot för Socialdemokraterna efter ett SVT-avslöjande. - Foto: Pressbild/Riksdagen och Henrik Montgomery/TT

Jörgen Hellmans miljonlön – så mycket tjänade S-toppen

Efter ett uppmärksammat bostadsavslöjande i SVT:s "Uppdrag granskning" avgick Jörgen Hellman, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och ordförande i skatteuteskottet, med omedelbar verkan. Innan dess tjänade han stora pengar inom partiet.


I SVT:s "Uppdrag granskning" stod det klart att Jörgen Hellman, dåvarande riksdagsledamot för Socialdemokraterna och ordförande för skatteutskottet, stod skriven på ett ödsligt hus i Simonstorp.

Huset hade trasiga fönster och inget fungerande avloppssystem, men enligt Hellman var det inget hinder.

– Jag använder bondens toalett och jag diskar inte, jag sover lite här ibland bara, sade han i programmet.

De som bodde och jobbade i närheten hade dock aldrig sett till Hellman.

Här kan du läsa mer om avslöjandet kring Jörgen Hellmans bostad.

Jörgen Hellman fick 699 000 kronor i ersättning

Enligt "Uppdrag granskning" fick Jörgen Hellman hela 699 000 kronor i ersättning för att han var skriven på adressen i Simonstorp. Detta eftersom han då var bosatt mer än 50 kilometer från riksdagen och därmed gjorde sig behörig till en övernattningsbostad i Stockholm.

Men Hellman, som nu avgått efter avslöjandet, menar på att han inte gjort något fel.

”Jag har inte tillförskaffat mig någon ersättning, jag inte har rätt till. Däremot inser jag att detta skadar förtroendet för mig som folkvald och framförallt riskerar det att skada mitt parti", skriver han i en kommentar på Facebook.

Läs mer om Jörgen Hellmans avgång här.

Jörgen Hellmans lön – så mycket pengar tjänade han

Jörgen Hellman, som har en lång karriär inom Socialdemokraterna och som suttit i riksdagen ända sedan 2006, tycks inte ha haft det knapert under sin tid inom politiken. 

Enligt dokument från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av hade nämligen Hellman en fastställd förvärvsinkomst på 1 120 663 kronor under 2020, vilket är de senaste uppgifterna som finns att tillgå.

Därmed kunde S-toppen plocka ut drygt 93 000 kronor i månaden. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.

Strul för Systembolaget – risk för tomma hyllor

Planerar du att dricka något i helgen? Då får du skynda dig till Systembolaget. En stor del av systembolagets drycker kan ta slut innan helgen.