Ebba Busch (KD) får hård kritik efter ett inlägg på Instagram.
Ebba Busch (KD) får hård kritik efter ett inlägg på Instagram. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Hårda kritiken mot Ebba Busch efter knivdådet i Visby: "Tondövt"

Ing-Marie Wieselgren, 64, dödades i en knivattack mitt under Almedahlsveckan i Visby. Nu får Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch hård kritik för ett Instagram-inlägg om sina dagar på Gotland – där dådet inte omnämnts överhuvudtaget.


Klockan 13.50 på onsdagseftermiddagen fick polisen in ett larm om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i centrala Visby – mitt under den pågående Almedalsveckan.

Kvinnan fördes med ambulans till sjukhus där hon senare avled av sina skador och en man i 30-årsåldern har anhållits skäligen misstänkt för mordet. Här kan du läsa om gärningsmannens erkännande efter knivattacken i Visby.

Ing-Marie Wieselgren, 64, dödades i attacken i Visby

På kvällen bekräftade Sveriges kommuner och regioner, SKR, att det var deras psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, 64, som dödats i knivdådet vid Donners plats.

"Ing-Marie Wieselgren attackerades mitt i sitt viktiga arbete: på väg för att moderera ett seminarium om hur samhället kan ge barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar bättre stöd", skrev Carola Gunnarsson, ställföreträdande ordförande för SKR, på organisationens hemsida.

Ebba Busch får kritik: "Totalt tondöv"

Efter dådet reagerade både allmänheten och politiker med bestörtning, däribland Ebba Busch.

"Just hemkommen från Almedalen och nås av den hemska nyheten att en kvinna knivhuggits och allvarligt skadats vid Donners plats mitt i Visby", skrev KD-ledaren på Twitter på onsdagseftermiddagen.

Men senare under kvällen, när det stod klart att Ing-Marie Wieselgren, som då inte var namngiven, avlidit av sina skador, publicerade Ebba Busch ett inlägg på Instagram som väckte starka känslor.

"Tack Visby och Almedalen för fantastiska dagar! Härligt att återigen få uppleva den gotländska idyllen efter pandemiuppehåll. Nu bär det av hemåt till barnen och så småningom lite efterlängtad semester", skrev Busch.

I kommentarsfältet kallades partiledaren för "totalt tondöv" och inlägget beskrivs som "smaklöst".

"Inte med ett ord nämner du det hemska mordet som skedde", skriver en användare.

"För några timmar sen skrev Annie Lööf om kvinnan som attackerades med kniv och som nu är död. Du skriver om semester...?", skriver en annan.

Samtidigt publicerade KD-ledaren också flera Instastories där hon pratade om sin kommande semester – utan att nämna dådet.

"Beklagar förlusten av Ing-Marie djupt"

Vid 11-tiden på torsdagen publicerade Ebba Busch emellertid ett inlägg om den dödliga knivattacken.

"Idag tänker de flesta av oss på Ing-Marie Wieselgren. Det är ofattbart. Så svårt att ta in. Vi är många som på olika sätt mött Ing-Marie i hennes viktiga arbete med att lyssna på och arbeta för de mest utsatta", skriver hon och fortsätter:

"Så mycket klokskap. Ing-Marie har betytt mycket för arbetet med psykisk hälsa, det förebyggande arbetet och vård av personer med svår psykisk sjukdom. Det ligger nu ett extra stort ansvar på oss alla att låta Ing-Maries arbete och engagemang fortsätta lysa och göra skillnad. Jag beklagar förlusten av Ing-Marie djupt och önskar all styrka till hennes nära och kära."

Ebba Busch ber om ursäkt – efter kritiserade inlägget

Senare under torsdagen lade Ebba Busch ut en story på Instagram där hon ber om ursäkt för det kritiserade inlägget. 

KD-ledaren har även uppdaterat texten under det ursprungliga inlägget där hon skriver: 

"EDIT: Denna reel som gick ut igår kväll borde inte ha lagts ut. Den var planerad i schema sedan tidigare och gick ut av misstag. Jag ber om ursäkt. Se gärna mitt senaste inlägg."

Foto: Instagram/buschebba
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!