Valet 2022 närmar sig. Vad står Moderaterna för?
Valet 2022 närmar sig. Vad står Moderaterna för? - Foto: Erik Mårtensson/TT och Magnus Andersson/TT

Valet 2022: Här är 6 frågor och svar om Moderaterna

Moderaterna är ett av Sveriges åtta riksdagspartier. Men vilken ideologi tar Moderaterna avstamp i, vilka är deras hjärtefrågor inför valet 2022 och vilket annat parti står längst ifrån dem? Nyheter24 frågade Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.


3 SNABBA FAKTA OM MODERATERNA:

Grundades: 1904

Partiledare: Ulf Kristersson (2017 - )

Riksdagsmandat efter valet 2018: 70

I riksdagsvalet 2018 fick Moderaterna 19,84 procent av rösterna. Därmed fick de näst flest mandat i Sveriges riksdag efter Socialdemokraterna. Här kan du läsa mer om valresultatet 2018.

Nu har nära fyra år gått sedan dess och ett nytt riksdagsval stundar den 11 september 2022. Men hur bra koll har du egentligen på Moderaternas ideologi, utveckling och hjärtefrågor? 

För att råda bot på alla frågetecken som du som väljare kan tänkas ha ställde Nyheter24 frågorna till Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, vars forskning handlar om just politiska partier.

Vilken ideologi utgår Moderaterna ifrån?

– Ursprungligen har Moderaterna sitt ursprung i konservatismen, men i dag är de ett liberalt och socialkonservativt parti, säger Johan Hellström.

Ulf Kristersson. Foto: Johan Nilsson/TT

Vilken är den största förändringen som Moderaterna genomgått?

– Moderaterna har gått från att vara ett parti för aristokratin, överklassen och välbemedlad borgarklass till ett mycket brett högerparti som liksom Socialdemokraterna försöker locka en mycket bred del av väljarkåren, konstaterar Johan Hellström.

Vilka är Moderaternas hjärtefrågor inför valet 2022?

– Liksom huvudmotståndaren i svensk politik, Socialdemokraterna, fokuserar Moderaterna på tre frågor inför riksdagsvalet, förklarar Johan Hellström och fortsätter:

– Först är det kriminalitet, där inte minst höjda straff för våldsbrott och gängkriminalitet står i fokus, och sedan är det  "bidragsberoendet". Det vill säga idén om att sänka skatterna på arbete och samtidigt sänka bidragen för den som inte arbetar, alltså arbetslösa och sjukskrivna. Detta är en återkommande moderat hjärtefråga inför riksdagsvalen.

Foto: Johan Nilsson/TT

En tredje hjärtefråga för Moderaterna i valrörelsen 2022 är elpriserna och ett uttalat stöd för svensk kärnkraft.

– Moderaterna har alltid varit kärnkraftsanhängare, konstaterar Hellström.

Vilka samhällsproblem lyfter Moderaterna?

Moderaterna tenderar, likt övriga partier, att lyfta fram vissa samhällsproblem mer än andra.

– Det är ekonomiska frågor som dominerar och inte minst sunda statsfinanser, lägre skatter, bidrag, inflation och arbetslöshet. Men även lag och ordning eller brott och straff, säger Johan Hellström.

Hur skulle Moderaternas idealsamhälle se ut?

– Deras idealsamhälle har en mindre skattefinansierad välfärd än den vi ser idag och inte minst mindre offentliga transfereringar. Det vill säga mindre bidrag och stöd till arbetslösa, sjukskrivna och så vidare. Man tänker sig att man har lägre skatter och att människor får behålla mer av sina inkomster, snarare än att staten går in och utjämnar med hjälp av skattemedel, säger Johan Hellström.

– I och med att Moderaterna är ett utpräglat högerparti ser de inte stora inkomstskillnader som ett samhällsproblem som staten ska motverka eller lägga sig i. I stället är det individen som står i fokus och det är individen som själv skapar sin egen lycka. 

Foto: Magnus Andersson/TT

Vilket parti står närmast och längst ifrån Moderaterna?

– I dag är det Kristdemokraterna som står dem närmast i och med att Moderaterna gjort en mer konservativ svängning under senare år, säger Johan Hellström och fortsätter:

– Längst ifrån Moderaterna står Vänsterpartiet och det är ju för att deras åsikter i ekonomiska frågor står i kontrast mot varandra.

Läs om de övriga partierna här:

Här är 6 frågor och svar om Miljöpartiet

Här är 6 frågor och svar om Liberalerna

Här är 6 frågor och svar om Vänsterpartiet

Här är 6 frågor och svar om Kristdemokraterna

Här är 6 frågor och svar om Centerpartiet

Här är 6 frågor och svar om Sverigedemokraterna

Här är 6 frågor och svar om Socialdemokraterna

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!