Jimmie Åkesson (SD) medverkade i P1:s partiledarutfrågning.
Jimmie Åkesson (SD) medverkade i P1:s partiledarutfrågning. - Foto: Johan Nilsson/TT och Jonas Ekströmer/TT

Jimmie Åkesson om M och KD: Varit med och förstört Sverige

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anser att både Moderaterna och Kristdemokraterna "i högsta grad" varit med och förstört Sverige när de suttit vid makten.


Med mindre än en månad kvar till valet medverkade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i P1:s traditionsenliga partiledarutfrågning. 

Under intervjun ÅR SD-ledaren frågan om huruvida han anser att Moderaterna och Kristdemokraterna bidragit till att förstöra Sverige.

– I högsta grad. Moderaterna och Kristdemokraterna hade regeringsmakten i åtta år och det var väl i konkurrens med Stefan Löfven – den värsta regering vi har haft, svarar Åkesson.

Jimmie Åkesson om Ulf Kristersson: "Gjort bot"

Vidare uppger Jimmie Åkesson att han tycker att Ulf Kristersson, som satt i Fredrik Reinfeldts regering, gjort "bot och bättring i väldigt hög grad".

– Han har faktiskt till och med bett om ursäkt vid något tillfälle och det skapar goda förutsättningar för att Sverige ska kunna bli bättre, säger Åkesson i P1 och betonar att man byggt ett ömsesidigt förtroende med Moderaterna under de gångna åren.

Samtidigt uppger Åkesson att det inte är uteslutet att Sverigedemokraterna släpper fram en regering de inte sitter i – så länge sakpolitiken är "tillräckligt bra". 

Jimmie Åkesson försvarar Elsa Widding: "Inte orimligt"

Under utfrågningen lyfts också klimathotet eftersom Sverigedemokraterna är det enda riksdagspartiet som inte ställt sig bakom de svenska klimatmålen. 

Jimmie Åkesson uppger att han tror att det finns en korrelation mellan mänskliga utsläpp och klimatförändringarna, men han ifrågasätter samtidigt i vilken utsträckning.

I samband med detta får han också en fråga om partikollegan Elsa Widding. Hon har tidigare ställt sig frågande till varför vi ska vara rädda för det varma klimat som klimatförändringarna för med sig.

– Det är inte ett orimligt resonemang att fundera i de banorna, därför att vad jag vet är det fler som dör av kyla i världen än av värme till exempel, säger Åkesson och kallar klimatmålen för "självplågeri".

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!