Har du koll på vad partiledarna gjorde innan politiken?
Har du koll på vad partiledarna gjorde innan politiken? - Foto: Fredrik Persson/Christine Olsson/Stefan Jerrevång/TT

Här är partiledarnas jobb – innan politiken

Utomhusmålare, vårdbiträde och barista – ja, våra partiledare har inte alltid jobbat inom politiken. Nyheter24 listar jobben de haft innan, eller parallellt med sina offentliga uppdrag.


Den 11 september är det val i Sverige och nu pågår ett intensivt kampanjande från riksdagspartiernas håll. 

Den som inte vill rösta kan välja att rösta blankt eller inte alls – men vad är egentligen skillnaden? Här kan du läsa mer om det och valet 2022.

Vad har partiledarna jobbat med – innan politiken?

Många intresserar sig extra mycket för riksdagspartiernas partiledare så här i valtider. Hur långa är dem, hur bor dem och vem hade bäst betyg?

Partiledarna kommer från varierande bakgrunder och alla har inte alltid arbetat med politik. Vissa av dem har även haft "vanliga" jobb vid sidan av sina politiska uppdrag. Är du nyfiken på vad de jobbat med? Då har du kommit helt rätt.

Ulf Kristersson - Moderaterna

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson valde en politisk yrkesbana tidigt, men som ung hade han helt andra drömmar.

– Mitt allra första jobb var fotosäljare. Jag var hängiven fotograf som ung, så jag jobbade på Expert Foto i Eskilstuna och satsade på en karriär som porträttfotograf faktiskt. Det blev aldrig så riktigt, säger han när han gästar Nyheter24:s valpodcast "24 Frågor". 

Efter att ha suttit i riksdagen i ett antal år jobbade han även som konsult på it-bolaget Connecta, innan han gick tillbaka till politiken.

Här kan du läsa mer om Ulf Kristerssons medverkan i 24 Frågor.

Nooshi Dadgostar - Vänsterpartiet

Den 31 oktober 2020 blev Nooshi Dadgostar vald till partiledare i Vänsterpartiet, i samband med att Jonas Sjöstedt avgick. 

Under gymnasieåren och ett år efter studenten arbetade Dadgostar som vårdbiträde inom Göteborgs kommun. Utöver sina eftergymnasiala juriststudier har hon därefter bara ägnat sig åt politiken.

Ebba Busch - Kristdemokraterna

Ebba Busch är partiledare för Kristdemokraterna sedan 2015. Innan, under eller efter sina universitetsstudier inom freds- och konfliktkunskap jobbade hon som utomhusmålare. 

På KD-ledarens cv kan man även läsa att hon arbetat som PR-konsult.

Magdalena Andersson - Socialdemokraterna

Efter studier på bland annat Handelshögskolan i Stockholm och Harvard University i USA arbetade statsminister Magdalena Andersson som lärare på det förstnämnda lärosätet en tid. 

Utöver politiska poster och uppdrag har hon även arbetat som överdirektör på Skatteverket i tre år mellan 2009 och 2012. 

Jimmie Åkesson - Sverigedemokraterna

Parallellt med att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson studerade vid Lunds universitet jobbade han inom webbproduktion på BMJ, där han även var delägare ihop med bland annat SD-ledamoten Björn Söder.

Utöver det har han satsat fulländat på sin politiska karriär, enligt sin biografi på riksdagens hemsida.

Annie Lööf - Centerpartiet

År 2002 gav sig Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, in i den politiska svängen – men innan dess hann hon med både det ena och det andra. 

Enligt sitt cv har Lööf arbetat som butiksförsäljare i klädesbutiken Old Macs, assistent på Föreningssparbanken Juristbyrån och barista på ett café i London.

I valpodcasten 24 Frågor säger Lööf att det förstnämnda jobbet var hennes favorit.

– Där var jag ju i sex-sju år och jobbade över alla helger, somrar, ja, loven helt enkelt. Man fick följa med och handla in kläder på klädmässor. Man fick möjligheten att träffa människor. Det är ett väldigt socialt yrke och jag fick dressa upp killarna och männen i Värnamo, säger Lööf med ett skratt och fortsätter:

– Jag har faktiskt kvar en del kontakter. När man kommer hem så kommer de ihåg att jag hjälpt dem att köpa deras studentkostym eller deras bröllopskavaj och liknande. 

Här kan du läsa mer om Annie Lööfs medverkan i 24 Frågor.

Johan Pehrson - Liberalerna

Johan Pehrson, har liksom de övriga partiledarkollegorna, jobbat inom politiken i många år. 

Men under ett år i slutet på 80-talet arbetade han som banktjänsteman Götabanken. År 1994 var han även ledarskribent på Nerikes Allehanda. 

Märta Stenevi - Miljöpartiet

Märta Stenevi är språkrör för Miljöpartiet ihop med partikollegan Per Bolund

Innan sin politiska karriär hade hon en helt annan – inom bokbranschen. Hon har bland annat arbetat som inköpschef på IMP Nordic och marknadschef på Bokus.

Per Bolund - Miljöpartiet 

Innan Per Bolund gav sig in i politiken på heltid studerade han biologi och ekologi – och mellan år 1997 och 1999 jobbade han som forskarassistent på Forskningsgruppen för miljöstrategiska studier.  

Källa: Riksdagen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.