Magdalena Andersson svarade på sitt uttalande om "somalitowns".
Magdalena Andersson svarade på sitt uttalande om "somalitowns". - Foto: Foto Christine Olsson/TT

Magdalena Andersson konfronterades angående "Somalitowns"

Magdalena Andersson konfronterades av Saida Hussein Moge angående uttalandet om ”Somalitowns” under onsdagens statsministerdebatt i SVT.


Det var i en tidigare intervju med Dagens Nyheter, bland annat om segregation, som Magdalena Andersson sade:

— Vi vill inte ha Chinatowns i Sverige, vi vill inte ha Somalitown eller Little Italy, vi ska bo blandat med de olika erfarenheter som vi har.

S-politikern Saida Hussein Moge fördömde S-ledarens uttalande och lämnade partiet med omedelbar verkan. Hussein Moge är svensk-somalier från Biskopsgården och var tidigare verksam i Göteborgs kommunfullmäktige.

Saida Hussein Moge: "Stigmatiserar svensksomalier"

Under onsdagens statsministermöte i SVT var Saida Hussein Moge på plats och passade på att konfrontera statsministerns tidigare uttalande. Hussein Moge frågade då S-ledaren:

– Vi ser dig som förebild, du som är Sveriges statsminister, varför stigmatiserar du just oss svensksomalier? Är det på grund av våran hudfärg, klädsel? Är det det som ligger bakom ordvalet?, sade Saida Hussein Moge i debatten

Magdalena Andersson lyssnade och svarade då:

– Jag är jätteglad att du är här och att jag får möjlighet att prata direkt med dig, du är en förebild som väldigt många unga tjejer, kvinnor, killar och män ser upp till. Jag ska vara ärlig och säga, jag sa Chinatown och Little Italy. Men jag kände att det var lite för långt borta. Det var inte planerat att säga just Somalitown men jag ville ha ett exempel som låg närmare Sverige.

Statsministern sade också att hon vill se ett land där vi behöver bo blandat och mötas i vardagen. Hon avslutade även med att säga att hon vet att somalier utsätts för mycket vardagsdiskriminering och att hon vill bygga ett Sverige där "vi alla känner respekt för varandra".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!