Du kan rösta även om du blir plötsligt sjuk, eller får förhinder den 11 september. Så här gör du
Du kan rösta även om du blir plötsligt sjuk, eller får förhinder den 11 september. Så här gör du - Foto: Christine Olsson/Fredrik Sandberg/TT

Valet 2022: Det händer om du blir sjuk på valdagen

Den 11 september är det dags för riksdagsval i Sverige och många planerar att rösta på valdagen. Men vad händer om du blir sjuk på söndag, eller får andra plötsliga förhinder?


På söndag den 11 september är det dags för riksdagsval i Sverige. Nu pågår en intensiv valspurt där partierna gör allt de kan för att säkra de sista, potentiellt avgörande rösterna.

För en del kan det kännas svårt att navigera i den politiska djungeln. Känner du att du vill läsa på mer om hur riksdagspartierna ställer sig i några av valets viktiga frågor? Här kan du läsa mer om vilka partier som vill ha mer invandring – och här listar Nyheter24 de olika partiernas planer för att lösa bostadskrisen.

Alla vår artiklar inför valet 2022 hittar du här!

Jag kommer missa valdagen – vad gör jag?

I Sverige ser många det som en viktig tradition att gå till vallokalerna och rösta på själva valdagen. Om man vet med sig att man inte kommer kunna rösta den 11 september är det möjligt att förtidsrösta i Sverige. På Valmyndighetens hemsida kan du läsa mer om hur du förtidsröstar.

Men vad händer om man plötsligt blir sjuk, eller får något annat oväntat förhinder som gör att man inte kan ta sig dit? Brinner ens röst inne då?

Svaret på den frågan är nej, du kan nämligen rösta med bud. Men det finns vissa villkor som måste uppfyllas, och vissa förberedelser som måste göras för att din budröst ska vara giltig. 

Vad krävs för att få rösta med bud i valet 2022?

Det är tillåtet att budrösta av följande anledningar:

  • Sjukdom
  • Ålder
  • Funktionsnedsättning
  • Intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt
  • Om du bor eller vistas vid en lantbrevbärarlinje kan du också budrösta med hjälp av lantbrevbäraren.

Hur budröstar man i valet?

Budröster till valet 2022 kan lämnas in från och med den 24 augusti i någon av lokalerna för förtidsröstning, eller på valdagen den 11 september. Då måste budet lämna in rösten i den vallokal som står angiven på den förhindrade personens röstkort.

För att din budröst ska vara giltig måste du ha ett bud, ett vittne och rätt material att fylla i. Så här tätt inpå valdagen är det för sent att beställa materialet online, men det finns att hämta i förtidsröstningslokalerna och i vallokalerna på valdagen. Du kan även kontakta din kommun och be om hjälp i frågan.

Steg för steg - så röstar du med bud i valet 2022

1. Gör i ordning din röst genom att i avskildhet lägga valsedeln i valkuvertet. Stäng kuvertet.

2. Lägg ner valkuvertet i ytterkuvertet för budröst och klistra igen det. Du måste ha ett bud och ett vittne närvarande när du lägger ner valkuvertet i ytterkuvertet för budröst. Du ska inte lägga ner röstkortet i ytterkuvert för budröst. Om lantbrevbäraren är bud behöver hen inte vara närvarande när du gör i ordning rösten.

3. Fyll i dina personuppgifter på ytterkuvertet.

4. Vittnet och budet ska intyga att röstningen gått till enligt gällande regler genom att skriva under och fylla i sina personuppgifter på ytterkuvertet.

5. Nu kan budet ta din budröst till din vallokal eller till en röstningslokal för förtidsröstning. Där måste budet kunna styrka sin identitet. Budet behöver ta med sig ditt röstkort om hen ska lämna din röst i en röstningslokal för förtidsröstning.

Källa: Valmyndigheten

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!