Har du koll på vad som händer efter valet 2022, när rösterna är räknade?
Har du koll på vad som händer efter valet 2022, när rösterna är räknade? - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyheter24 reder ut: Det händer efter valet 2022

Idag, den 11 september, är det riksdagsval i Sverige – men vägen till en ny regering kan dra ut på tiden. Nyheter24 har pratat med statsvetaren Johan Hellström, som reder ut vad som händer efter valet.


Söndagen den 11 september är det dags för riksdagsval i Sverige. 

Inför valet 2022 finns det en rad nya regler att förhålla sig till. Bland annat ska valsedlarna nu plockas i enskildhet bakom en skärm, för att ingen ska kunna se vilka valsedlar du plockar på dig. Detta för att bevara valhemligheten. 

Valmyndigheten har varnat för att förändringen kan komma att leda till att röstningsförfarandet tar längre tid. Här kan du läsa mer om knepen för att slippa de långa köerna på valdagen.

Kan Jimmie Åkesson bli statsminister i valet 2022?

Den senaste tidens valspurt har dominerats av flera frågor, däribland den om huruvida SD-ledaren Jimmie Åkesson kan bli statsminister i valet 2022. Flera nyare opinionsmätningar visar nämligen att Sverigedemokraterna är landets näst största parti efter Socialdemokraterna.

Ändå är Moderaternas Ulf Kristersson oppositionens statsministerkandidat, och inte Åkesson. Hur kommer det sig? 

Här kan du läsa mer om Jimmie Åkessons chanser att bli statsminister i valet 2022.

Hur går rösträkningen efter valet till?

Den preliminära rösträkningen börjar efter att vallokalerna stängt på valdagen, det vill säga klockan 20.00. Alla röster räknas två gånger.

– Efter att vallokalerna och valnämnderna räknat det preliminära resultatet, påbörjar länsstyrelsen den slutliga rösträkningen på måndagen efter valdagen parallellt, säger Corinne Johnson, valhandläggare vid Valmyndigheten, till Nyheter24.

Röstmottagarna räknar ett val åt gången och börjar med riksdagsvalet, därefter kommunfullmäktigevalet och sist regionfullmäktigevalet.

Vad händer när rösterna är räknade i valet 2022?

Men det slutgiltiga valresultatet kommer dröja runt en vecka, enligt Johnson, och vägen till en regering kommer mest troligt bli betydligt längre. 

För Nyheter24 berättar statsvetaren Johan Hellström vad som händer efter valet, när rösterna är färdigräknade:

– När rösterna och färdigräknade och vi har ett valresultat börjar partierna inom det regeringsunderlag, antingen Magdalena Anderssons eller Ulf Kristerssons, att förhandla om regeringsmakten. Skulle dessa förhandlingar vara snabba, vilket mycket talar emot, kan vi ha en ny regering i slutet av månaden. 

Men Hellström misstänker att det kan dröja längre än så. 

– Oavsett vilken sida som vinner valet kommer det att innebära hårda förhandlingar mellan partier som tycker väldigt olika i många frågor, och som aldrig förhandlat om regeringsmakten förut, säger han till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!