Sverigedemokraterna säger sig vilja diskutera ministerposter.
Sverigedemokraterna säger sig vilja diskutera ministerposter. - Foto: Tim Aro/TT och Ali Lorestani/TT

Experten svarar: Vilka ministerposter är SD ute efter?

Sverigedemokraterna ser ut att bli andra största parti efter Socialdemokraterna och enligt partisekreteraren Richard Jomshof vill man nu "diskutera ministerposter" med högersidan. Men vilka poster har partiet siktet inställt på? Nyheter24 frågade statsvetaren Johan Hellström.


Rösträkningen pågår för fullt runtom i landet och med 6 251 av 6 578 valdistrikt räknade ser Sverigedemokraterna ut att skörda stora framgångar i riksdagsvalet.

Partiet tycks nämligen bli andra största parti efter Socialdemokraterna och hittills ser högersidan ut att gå mot valseger – något som gör att Sverigedemokraterna, enligt partisekreteraren Richard Jomshof, kan ställa “helt andra krav“ vid en regeringsbildning. 

Richard Jomshof: "Måste kunna diskutera"

På måndagsmorgonen uppgav Richard Jomshof i SVT:s Morgonstudion att framgången förändrar utgångsläget för Sverigedemokraterna och deras förhandlingar Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

– Det är klart att vi måste kunna diskutera ministerposter, det är klart att vi måste kunna prata om statsministerposten och talman och presidieposter i de olika utskotten, säger han.

Oklart vilka ministerposter SD vill ha

Men har Sverigedemokraterna delat med sig av vilka ministerposter de har siktet inställt på? Nyheter24 frågade Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.

– Sverigedemokraterna har endast uttryckt att man vill diskutera ministerposter och en eventuell regeringssamverkan. Vilka ministerposter som SD är intresserade av har de alltså själva inte specificerat, säger han och fortsätter:

– Ett undantag är Martin Kinnunen som på Expressens debattsida argumenterar för en sverigedemokratisk klimat- och miljöminister i en replik till Annika Strandhäll. Men det var nog mer för att göra en poäng, det vill säga politisk retorik, mer än något annat.

Martin Kinnunen (SD). Foto: Marko Säävälä/TT

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har innan valet sagt att det inte är aktuellt att ingå i regering med Sverigedemokraterna. Däremot kan man tänka sig att samarbeta med partiet och förhandla i sakfrågor.

Här kan du läsa vad Liberalerna sade om Sverigedemokraterna i regering på måndagen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!