Magdalena Andersson (S) och hennes ministrar har chans att få miljonersättning efter avgången.
Magdalena Andersson (S) och hennes ministrar har chans att få miljonersättning efter avgången. - Foto: Jessica Gow/TT, Fredrik Sandberg/TT och Maja Suslin/TT

Miljonregn för Magdalena Andersson och ministrarna efter avgång

Magdalena Andersson har avgått som statsminister och nuvarande regering, med alla dess ministrar, kommer nu att få göra detsamma. Men S-topparna går inte lottlösa – i stället har de chans till miljonersättning.


Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har, med tre mandat färre efter årets val, erkänt sig besegrad och mycket talar nu för att Sverige går mot en högerledd regering med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i spetsen. 

Men varken Andersson, hennes ministrar eller de tjänstemän som ingått i regeringen går lottlösa ur valförlusten, rapporterar Expressen.

Magdalena Anderssons får avgångsersättning

Oavsett regering finns det nämligen en noga reglerad avgångsersättning. För att få ersättningen, vilken motsvarar deras lön i max tolv månader, måste en ansökan skickas in.

I Magdalena Anderssons fall skulle ersättningen landa på 184 000 kronor per månad i upp till tolv månader: alltså, 2 208 000 kronor. Men Andersson lär, enligt Expressen, i stället få lön från partiet eftersom hon är partiledare och dessutom har hon en riksdagsplats vilken kommer ge ett månatligt arvode.

Avgångsersättning även för ministrar

Även Magdalena Anderssons ministrar har rätt till avgångsersättning. De har i dag en inkomst på 145 000 kronor i månaden, vilket alltså skulle ge dem 1 740 000 kronor över tolv månader. 

Många av ministrarna kommer dock att sitta i riksdagen efter valet och det innebär, enligt Expressen, att de tvingas jämka riksdagsarvodet mot de pengar som de eventuellt väljer att plocka ut i avgångsersättning efter ministertiden.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.