Ulf Kristersson har träffat talmannen efter besked om regeringsbildningen.
Ulf Kristersson har träffat talmannen efter besked om regeringsbildningen. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ulf Kristersson (M) har träffat talmannen – då röstar riksdagen om ny statsminister

Nu står det klart att Ulf Kristersson (M) önskar bilda regering tillsammans med KD och L, och därmed lämna SD utanför. Men trepartiregeringen kommer att samarbeta med SD inom särskilt sju områden. På förmiddagen meddelar Andreas Norlén att riksdagen kommer att rösta om en ny statsminster på måndag.


På fredagsförmiddagen kallade Ulf Kristersson (M) till pressträff tillsammans med samtliga partiledare på högersidan, vilka är Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L).

– Vi har gjort precis det vi sa att vi skulle göra, sade Kristersson då.

- Vi är färdiga, och klockan 11 kommer jag gå till talman Andreas Norlén och säga att vi är beredda att gå till omröstning på måndag.

Läs mer om Moderaternas besked om regeringsbildningen här.

Beskedet, som Kristersson hade, var att Sverige kommer att ha en trepartiregering där Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kommer att ingå. Partierna kommer i sin tur att samarbeta med SD, då framförallt inom sju områden: kriminalitet, migration och integration, energipolitik och sjukvård, skolan och att stärka fri- och rättigheter.

Då röstar riksdagen om en ny statsminster

Klockan 11 var det dags för Ulf Kristersson att träffa talmannen Andreas Norlén. Under en pressträff som hölls runt strax före lunchtid på fredagen, med både talmannen och M-ledaren, kom beskedet att en statsministeromröstning kommer att hållas på måndag.

– Klockan 13.30 i dag kommer jag därför att föreslå för riksdagen att Ulf Kristersson ska föreslås till Sveriges 35:e statsminister, sade Norlén.

Innan röstningen den 17 oktober, klockan 11, ska förslaget bordläggas två gånger.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.