Jamal El-Haj var tidigare medlem i Socialdemokraterna. Nu är han politisk vilde.
Jamal El-Haj var tidigare medlem i Socialdemokraterna. Nu är han politisk vilde. - Foto: Jessica Gow/TT & Fredrik Sandberg/TT

Allt om Jamal El-Haj: Riksdagen och Socialdemokraterna

Jamal El-Haj lämnade i början av 2024 Socialdemokraterna och blev politisk vilde. Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om politikern.


Jamal El-Haj ålder – hur gammal är han?

Jamal El-Haj föddes den 25 juni 1960, vilket betyder att han fyller 64 år under sommaren 2024.

Är Jamal El-Haj från Malmö? 

Ja, Jamal El-Haj är sedan flera år tillbaka bosatt i Limhamn i Malmö.

Vad har Jamal El-Haj för utbildning?

Enligt riksdagens hemsida är Jamal El-Haj utbildad vid Libanesiska Universitetet där han läste sociologi 1979-1982.

Allt om Alice Teodorescu Måwe: Utbildning, make och barn

Har Jamal El-Haj varit ledamot i Sveriges riksdag?

Jamal El-Haj har uppdraget som riksdagsledamot fram till och med 21 september 2026, enligt riksdagens hemsida.

När lämnade Jamal El-Haj Socialdemokraterna?

I februari 2024 stod det klart att Jamal El-Haj lämnar Socialdemokraterna och blir politisk vilde, vilket innebär att han är partilös men sitter kvar i riksdagen. 

Anledningen till att han lämnade Socialdemokraterna var att partiet saknade förtroende för honom efter att det uppdagats att han medverkat på den europeiska palestinska konferensen 2023, uppger SVT.

”I striden mellan sanning och lögn finns en kritisk punkt när lögnen är som störst och sanningen når sin yttersta prövning. Med dessa ord vill jag informera om att jag lämnar Socialdemokraterna. Jag kommer behålla min plats i riksdagen. Det vore inte rätt gentemot våra väljare och gentemot den svenska demokratin att lämna mitt uppdrag”, skrev han i ett brev till partiet som SVT tog del av.

Magdalena Andersson om Jamar El-Haj: Har skadat partiet

Magdalena Andersson (t.v) är partiledare i Socialdemokraterna, som Jamal El-Haj (t.h) vade att lämna 2024. Foto: Anders Wiklund, Jessica Gow/TT

Syntes Jamal El-Haj på bild med Hamas-kopplade Amin Abu Rashid?

Innan Jamal El-Haj lämnade Socialdemokraterna så hade bilder börjat spridas där han syntes tillsammans med Amin Abu Rashid, som anklagats för att ha haft kopplingar till Hamas. Bland annat sägs Amin Abu Rashid ha samlat in miljontals kronor till Hamas militära gren.

När El-Haj sedermera medverkade på Palestinakonferensen 2023 omfamnades han på scen av Abu Rashid, men har i efterhand nekat att han haft vetskap om hans eventuella förehavanden.

– Jag lärde känna honom i februari samma år. Han är holländsk-palestinier. Jag visste inte vem han var innan det. Jag har ställt många frågor till Amin om konferensen och sa att om den var antisemitisk skulle jag inte delta. Det var många krav jag ställde och det fanns inget tal om Amins koppling till Hamas, har El-Haj sagt i en intervju med SVT. 

Senare under 2023 greps Abu Rashid i Nederländerna då han misstänks för terrorfinansiering.

Dålig stämning och kokta ägg i handväskan – 6 fakta om Magdalena Andersson

Har Jamal El-Haj fru?

Jamal El-Haj är gift.

Har Jamal El-Haj barn?

Ja, Jamal El-Haj har barn. Det är känt sedan tidigare att han har minst en son, Tamer. Jamal El-Hajs svärdotters familj dödades i striderna i Gaza, något Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson berättat i riksdagen. När hon debatterade mot Moderaternas partiledare tillika statsminister Ulf Kristersson hettade det till efter att han sagt att det finns en terrorromantik i vissa S-kretsar.

”Ulf Kristersson, anklagar du Jamal El-Haj för att vara terrorromantiker? Hans sonhustrus familj utplånades för några dagar sedan. 36 personer. I det här fruktansvärda kriget”, sa hon då.

Har Jamal El-Haj Twitter?

Nej, Jamal El-Haj verkar inte ha X, tidigare Twitter.

Dialekten, lönen och attackerna – här är 14 fakta om Jimmie Åkesson

Har Jamal El-Haj Instagram?

Nej, Jamal El-Haj verkar inte ha något Instagram-konto.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!