Söndag 24 Okt
Stockholm

Dålig stämning och kokta ägg i handväskan – 6 fakta om Magdalena Andersson

Magdalena Andersson har två barn och är gift med Richard Friberg.
Magdalena Andersson har två barn och är gift med Richard Friberg. Foto: Sören Andersson/Henrik Montgomery/TT

Magdalena Andersson (S) har tackat ja till att nomineras som ny partiledare efter Stefan Löfven. Men vad vet vi egentligen om finansministern? Här är sex fakta om S-politikern som alltid har ett kokt ägg i väskan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Magdalena Anderssons tuffa stil i heta ekonomiska frågor är känd för de allra flesta och enligt Stefan Löfven är hon världens bästa finansminister. 

Men jämfört med många andra kända svenska kvinnliga politiker är hon relativt hemlig med de lite mer privata detaljerna.

Nyheter24 har samlat sex fakta om Magdalena Andersson – som hjälper dig att få bättre koll på 54-åringen som kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister. 

Magdalena Andersson. Foto: Henrik Montgomery / TT

Har Magdalena Andersson några barn?

Hon är gift med Richard Friberg som är professor vid Handelshögskolan. Tillsammans har de två barn, en son och en dotter, som båda är över 18 år. 

Hur gammal är hon? 

Hon är född den 23 januari 1967, och är alltså 54 år, år 2021. 

Vad har finansministern för utbildning? 

Andersson läste samhällsvetenskaplig linje på Katedralskolan i Uppsala. Efter det läste hon vidare på Handelshögskolan i Stockholm där hon tog en master i ekonomi och blev civilekonom. 

Hon doktorerade även i nationalekonomi på Handels, men avbröt studierna för att plugga i Wien, och sedan en vårtermin på Harvard i USA.

Vad har Magdalena Andersson i lön? 

Som statsråd tjänar hon 142 000 kronor per månad, enligt regeringskansliets hemsida.

Vadå kokta ägg?

Vad är det med vår finansminister och kokta ägg? Jo hon har alltid ett i handväskan – som mellanmål mellan möten, vilket hon berättat i flera intervjuer. 

Kanske sitter noggrannheten med kosten i sedan Andersson var ung och elitsimmare i Uppsala Simsällskap? Nu är iallafall baddräkten lagd på hyllan sedan länge, men S-politikern försöker alltid att gå 10 000 steg per dag. 

Hett temperament?

Finansministern beskrivs som rak, kunnig och tuff – men även med ett hett temperament och noll rädsla för att skapa dålig stämning. 

– Hon är väldigt oförställd, hon gör sig aldrig till. Det som gör att hon kan uppfattas som hård är att hon är orädd och rak, säger en regeringskälla till Dagens Nyheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela