Stockholm

Dålig stämning och kokta ägg i handväskan – 6 fakta om Magdalena Andersson

Magdalena Andersson har två barn och är gift med Richard Friberg.
Magdalena Andersson har två barn och är gift med Richard Friberg. Foto: Sören Andersson/Henrik Montgomery/TT

Magdalena Andersson är Socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister. Men vad vet vi egentligen om Andersson? Här är sex fakta om S-politikern som alltid har ett kokt ägg i väskan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Magdalena Anderssons tuffa stil i heta ekonomiska frågor är känd för de allra flesta och enligt Stefan Löfven var hon världens bästa finansminister. Numera är hon Socialdemokraternas partiledare och Sverige statsminister.

Men jämfört med många andra kända svenska kvinnliga politiker är hon relativt hemlig med de lite mer privata detaljerna.

Nyheter24 har samlat sex fakta om Magdalena Andersson.

Hur gammal är Magdalena Andersson?

Magdalena Andersson föddes den 23 januari 1967. 

Magdalena Andersson. Foto: Henrik Montgomery / TT

Hur lång är Magdalena Andersson?

Magdalena Andersson har inte gått ut med exakt hur lång hon är.

Har Magdalena Andersson några barn?

Magdalena Andersson är gift med Richard Friberg som är professor vid Handelshögskolan. Tillsammans har de två barn, en son och en dotter, som båda är över 18 år.  Läs mer om familjen här.

Vad har Magdalena Andersson för utbildning? 

Andersson läste samhällsvetenskaplig linje på Katedralskolan i Uppsala. Efter det läste hon vidare på Handelshögskolan i Stockholm där hon tog en master i ekonomi och blev civilekonom. 

Hon doktorerade även i nationalekonomi på Handels, men avbröt studierna för att plugga i Wien, och sedan en vårtermin på Harvard i USA.

Vad har Magdalena Andersson för lön? 

Som statsminister tjänar Magdalena Andersson 184 000 kronor i månaden. Här kan du läsa mer om det.

Vadå kokta ägg?

Vad är det med vår statsminister och kokta ägg? Jo hon har alltid ett i handväskan – som mellanmål mellan möten, vilket hon berättat i flera intervjuer. 

Kanske sitter noggrannheten med kosten i sedan Andersson var ung och elitsimmare i Uppsala Simsällskap? Nu är iallafall baddräkten lagd på hyllan sedan länge, men S-ledaren försöker alltid att gå 10 000 steg per dag. 

Hett temperament?

Stastministern beskrivs som rak, kunnig och tuff – men även med ett hett temperament och noll rädsla för att skapa dålig stämning. 

– Hon är väldigt oförställd, hon gör sig aldrig till. Det som gör att hon kan uppfattas som hård är att hon är orädd och rak, säger en regeringskälla till Dagens Nyheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.