Jan Emanuel var tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och är nu Folklistans toppkandidat i EU-valet 2024.
Jan Emanuel var tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och är nu Folklistans toppkandidat i EU-valet 2024. - Foto: Stella Pictures och Fredrik Sandberg/TT

Allt om Jan Emanuel: Fru, barn, Folklistan och Robinson

Jan Emanuel har både varit riksdagsledamot och vunnit Robinson. Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om entreprenören, tv-profilen och politikern.


Jan Emanuel ålder – hur gammal är han?

Jan Emanuel föddes den 2 maj 1974, vilket innebär att han fyller 50 år under våren 2024.

Växte Jan Emanuel upp i Uppsala?

Jan Emanuel växte upp i Uppsala och då mer specifikt området Gottsunda. I en tidigare intervju med Nyheter24 har han berättat hur uppväxten gett upphov till hans stora bilintresse.

– När jag växte upp i Gottsunda i Uppsala var det två saker man ville leva upp till: det ena var en guldkedja och det andra var en fet bil. Den drömmen har jag hållit fast i. Från min första intjänade peng så har jag alltid prioriterat bil och motorcykel långt före boende och annat.

Här är Jan Emanuels bilar – entreprenören berättar: "Kör mest..."

När satt Jan Emanuel i riksdagen för Socialdemokraterna?

Jan Emanuel valdes till riksdagsledamot för Socialdemokraterna år 2002 och satt sedan, fram till 2010, som ersättare och ordinarie ledamot i olika omgångar. 

Jan Emanuel satt också i Norrtäljes kommunfullmäktige under flera år, men valde att inte ställa upp i valet 2014. 

– Det är ett beslut som har vuxit fram. Jag har haft kommunala uppdrag mer än halva livet, sa han till Norrtelje Tidning då.

Ställer Jan Emanuel upp i EU-valet för Folklistan?

Ja, Jan Emanuel är partiet Folklistans toppkandidat i EU-valet 2024

— Tillbaka med makten till Sverige, och svenska intressen först, har han sagt om partiets mål, enligt TT.

Sara Skyttedal och Jan Emanuel. Foto: Jessica Gow/TT

Tvåa på partiets EU-lista är den tidigare KD-toppen Sara Skyttedal som numera är politisk vilde i EU-valet. 

Jan Emanuel toppar folklistan

Vann Jan Emanuel Robinson?

År 2001 vann Jan Emanuel "Expedition Robinson" i TV4. I samma säsong medverkade bland andra Zübeyde Simsek, Jan "Bröli" Dinkelspiel och Emma Andersson

Och det var ingen odramatisk upplevelse för Jan Emanuel. Innan sammanslagningen hamnade han i strömt vatten under en snorkeltur och drev runt ön.

– Jag trodde det var kört. Jag började få sjuka tankar som varför jag inte lämnat in mitt testamente till banken och på hur rubrikerna i tidningarna där hemma skulle se ut, sa han till Aftonbladet om händelsen då. 

Foto: Pressens bild/TT

Genom att flyta på rygg lyckades han återfå krafterna och lyckades ta sig i land.

– Efter en timme kämpade jag mig in till klipporna. Då hade jag hamnat på andra sidan av ön. Jag var otroligt glad över att jag var vid liv och hade klarat mig.

Så gick det sen för Robinson-vinnarna: "Förlorade allt"

Har Jan Emanuel fru?

Jan Emanuel är gift med Annika Ireblad. I en intervju med Hänt har Jan Emanuel berättat att hans liv tog en ny, positiv vändning, när han träffade kärleken som ställde ett ultimatum.

– ”Ska jag finnas kvar så kan du inte förena mig med ett skitliv”. För mig var det ett lätt val, men det var inte lika lätt att följa. Jag gjorde det jag kunde – och hon finns ju kvar.

När träffades Jan Emanuel och hans fru Annika Ireblad?

I en intervju med Expressen har Jan Emanuel uppgett att han träffade Annika Ireblad på Väddö folkhögskola i slutet på 90-talet. Paret har hållit äktenskapet undan rampljuset och Ireblad syns sällan i Jan Emanuels sociala medier.

– Jag och min fru är överens om att vi är noga med att skilja på det offentliga och det privata, sa han till tidningen då. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Därför sålde Jan Emanuel sina lyxbilar

Har Jan Emanuel barn?

Jan Emanuel har två barn: dottern Maja Ireblad och sonen Matteus Ireblad

Var bor Jan Emanuel?

Jan Emanuel är bosatt i Norrtälje i en 240 kvadratmeter stor villa. I januari 2024 stod det också klart att Jan Emanuel lagt vantarna på ett hus vid Playa del Inglés på Gran Canaria.

– Jag har gått och suktat och pratat med oräkneliga mäklare och sagt att om det någon gång blir ledigt där så vill jag köpa. Och de sa att ”det händer liksom inte”, men nu hände det, sa han till Expressen då. 

Vad huset gått loss på avslöjade han inte. 

– En summa med massa nollor. Men en gentleman pratar inte om siffror, sa han till tidningen

Har Jan Emanuel Instagram?

På Instagram heter Jan Emanuel @janemanuels. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!