Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet och statsministerfrun Filippa Reinfeldt har hela tiden varit emot förslaget om sprutbyten för narkomaner.
1 av 4
Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet och statsministerfrun Filippa Reinfeldt har hela tiden varit emot förslaget om sprutbyten för narkomaner. - Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX
Anna König Jerlmyr är socialborgarråd i Stockholms stad.
2 av 4
Anna König Jerlmyr är socialborgarråd i Stockholms stad. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
En smutsig spruta ska kunna bytas in mot en ren för att undvika sjukdomsspridning bland Stockholms missbrukare.
3 av 4
En smutsig spruta ska kunna bytas in mot en ren för att undvika sjukdomsspridning bland Stockholms missbrukare. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Inger Stark (v) har svårt att förstå moderaternas ställning i frågan.
4 av 4
Inger Stark (v) har svårt att förstå moderaternas ställning i frågan. - Foto: Magnus Lundström / Vänsterpartiet

Nu får narkomaner rena sprutor - mot moderaternas vilja

Stockholm påbörjar sprutbytesprogram för narkomaner. Alliansens största parti är dess enda motståndare.


Sprutbytet i Malmö

På infektionskliniken i Malmö har man haft sprutbyte för narkomaner sedan 1987.

Man måste ha fyllt 20 år och kunna visa upp någon form av legitimation för att få delta. Medelåldern hos besökarna är 40 år och ungefär en fjärdedel är kvinnor.

Majoriteten av besökarna har problem med heroinmissbruk.

STOCKHOLM. Samtliga partier utom moderaterna var överens om att ett sprutbytesprogram ska införas i Stockholm. På måndagen röstades förslaget igenom i fullmäktige.

Både i landsting och stad har debatten varit lång och hård, framför allt inom Stockholmsalliansen. Moderaterna har hela tiden varit emot att tillåta narkomaner att fritt byta till sig rena sprutor för att undvika spridning av exempelvis HIV.

Nu uppstår ett ovanligt läge när kommunledningens största parti ska skriva ett förslag som de egentligen är emot.

– Det är bara att hoppas att socialborgarrådet och moderaterna tar sitt ansvar och skriver fram ett bra försök, säger Inger Stark (v), ledamot i socialnämnden, till Nyheter24.

Det är framför allt tre skäl som moderaterna anger som orsak till att de är emot förslaget.

- Det saknas bevis för att sprutbyte minskar sjukdomsspridning.

- Oro för sämre trygghet om kontrollen av sprutor inte fungerar.

- Hellre satsa på att förhindra ungdomar från att hamna i missbruk.

Dessa tre skäl meddelade i ett pressmeddelande tidigare under våren av socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (m).

Nyheter24 har förgäves sökt König Jerlmyr för ytterligare kommentarer.

Oppositionen har inte mycket till övers för de moderata argumenten, framför allt med tanke på att även de andra allianspartierna stött förslaget.

– De använder både moralistiska argument och ren skrämselpropaganda som att det kommer ligga sprutor överallt, säger Inger Stark (v).

Det starkaste argumentet som König Jerlmyr och hennes kollegor använt är att det blir som att legalisera användandet och att man istället borde satsa på förebyggande arbete hos ungdomar.

– För det första så är det inga ungdomar som börjar ta sprutor med heroin. Det är klart man måste ha ett bättre förebyggande arbete. Moderaterna har istället sparat in på socialtjänsten, säger Inger Stark (v).

 

Reinfeldt kommenterar inte

I Malmö och Lund har man sedan länge sprutbytesprogram. Enligt kuratorn Magnus Andersson, som jobbat med det i Malmö en längre tid, är moderaterna i alla fall inte alls emot sprutbyte i Malmö.

Där har man bland annat också kommit fram till att programmet ger narkomaner kontakt med kuratorer med flera som aldrig tagits annars. Även studier av programmet i Malmö har visat att sprutbytet förbättrat situationen.

Trots att frågan länge legat på hennes bord har hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m) inte uttalat sig i frågan sedan nästan ett år tillbaka.

Hennes pressekretare hälsar till Nyheter24 att beslutet nu ligger hos staden och att Reinfeldt därför inte kommenterar ärendet.

/
HIV
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.