Torsdag 16 Sep
Stockholm

Liberalerna och Centerpartiet vill införa studentexamen

Studentexamination med muntliga och skriftliga prov – det gällde fram till 1968. Nu vill Centerpartiet återinföra examinationen och får stöd av Jan Björklund.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Studentexamen bestod fram till 1968 av skriftliga och muntliga prov som hölls av särskilda examinatorer som kom utifrån. Examinationerna hölls i slutet av sista ring och eleverna kunde antingen godkännas eller underkännas. Nu vill Centerpartiet återinföra studentexamen i en modern tappning för att få bukt med betygsinflationen. Och utbildningsminister Jan Björklund är positiv till förslaget.

– Jag tycker att de tänker i rätt riktning, det är jättebra. Det finns framledes, och det är väl det de vill fånga i Centern, problem med korrelationen mellan faktiska studieresultat och betyg, säger Björklund till SvD.

Centerpartiets tanke är att en nationell studentexamen ska lösa de ojämlika studieresultaten.

– Alliansregeringen har gjort mycket, men vi ser ju problemen med betygsinflation och minskad likvärdighet. Ibland skyller man det på det fria skolvalet, men det är styrsystemen som inte fungerar, säger Ulrika Carlsson till SvD.

Studentexamen är tänkt att hållas utöver dagens nationella prov och ska innehålla särskilda prov som "rättas och hanteras av fristående examinatorer".

– När man har gått igenom sin gymnasieutbildning bör man få visa vad man kan, genom att i slutet av trean ha ett antal prov, till största delen skriftliga, men också med muntliga inslag, säger Ulrika Carlsson

Snart kan studentexamen vara verklighet. Jan Björklund avslöjar att utbildningsdepartementet tittar på frågan.

– Vi håller på med ett eget arbete på det här området, som vi så småningom kommer att offentliggöra. Men jag håller med om att vi ska ha in utomstående examinatorer eller censorer i någon form. Exakt hur det ska se ut är för tidigt att säga, säger Jan Björklund.

Lärarförbundet vill vänta och se förslaget innan man tar ställning. Men att betygsinflation är ett problem råder det inga tvivel om.

– Det finns sådana tendenser på sina håll, det vet man ju. Men om det här skulle lösa det är för tidigt att säga. Betygsinflationen brukar annars mest vara ett problem när man går från högstadiet till gymnasiet, säger Pontus Haag på Lärarförbundet till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela