Onsdag 8 Dec
Stockholm

William Petzäll tvångsomhändertagen

William Petzäll befinner sig på ett LVM-hem efter han omhändertagits förra veckan.
William Petzäll befinner sig på ett LVM-hem efter han omhändertagits förra veckan. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Riksdagsledamoten, tidigare sverigedemokrat men numera politisk vilde, William Petzäll befinner sig på ett LVM-hem sedan han tvångsomhändertagits för en vecka sedan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Turerna kring Petzäll

Natten till söndagen den 6 februari 2011 grips William Petzäll för fylleri i samband med en fest i en lägenhet i Trelleborg.

Enligt polisen ska han ha varit påverkad av både alkohol och tabletter. William Petzäll menar att tabletterna ska ha varit blodtrycksmedicin.

Han väljer därefter att ta en timeout från sitt arbete i riksdagen för att vårdas på ett behandlingshem.

Den 25 mars återvänder William Petzäll till riksdagen och fortsätter med sitt arbete. Under sommaren faller han dock tillbaka till missbruket och efter Almedalsveckan ska ingen inom partiet ha träffat honom menar Erik Almqvist i en intervju med Nyheter24.

Den 26 september väljer William Petzäll att hoppa av partiet men stanna kvar i riksdagen som politisk vilde.

Den 17 oktober omhändertas Petzäll enligt lagen om vård av missbrukare (LVM).

William Petzäll har efter han petades från Sverigedemokraterna hotat med att avslöja allt om SD.

Den 25 oktober skrev någon som hade kapat Petzälls konto på twitter att ledande Sverigedemokrater ligger bakom den nya sajten Avpixlat.

Hackaren fortsatte sedan med att lägga ut hashkoder och mejladresser till kända journalister från Aftonbladet och Expressen.

Den 4 november är William Petzäll återigen en fri man och mer motiverad än någonsin.

Den 15 november skriver William Petzäll om "några klargöranden" på hans nya blogg.

Den 21 mars kommer nyheten om att William Petzäll åtalas för narkotikabrott. Till Nyheter24 säger han att han förnekar brott.

Den 9 maj ställdes William Petzäll inför rätta. Den 14 maj kom domen.

VARBERG. Den avhoppade sverigedemokraten William Petzäll, som numera sitter i riksdagen som politisk vilde, omhändertogs i förra veckan enligt Lagen om vård av missbrukare (LVM).

Just nu befinner han sig på LVM-hemmet Lunden i Lund. När Nyheter24 når ledamotens mamma - Annika Petzäll - säger hon att hon har lovat William Petzäll att inte gå in på detaljer kring vad som inträffat.

– Det har hänt lite grejer i förra veckan. Det är väldigt känsligt, han mår dåligt just nu, säger Annika Petzäll till Nyheter24 och fortsätter:

– Tids nog får ni kontakt med honom också.

Nyheter24 har tidigare skrivit om vem som är ansvarig för William Petzäll om han återfaller i missbruk.

Enligt Marianne Järnbäck, som arbetar som enhetschef på riksdagens ledamotservice, måste Petzäll först sjukanmäla sig innan det kan bli tal om en sjukskrivning.

När han väl har gjort det finns det ett skyddsnät för riksdagsledamöter med reglerade sjukvårdsförmåner som ungefär motsvarar de som finns för anställda.

– Det finns en möjlighet att hjälpa till med kostnader för rehabilitering där man gör upp mellan riksdagsförvaltningen och honom själv, säger Marianne Järnbäck till Nyheter24.

William Petzäll har tidigare petats från Sverigedemokraterna på grund av sitt missbruk men vägrade lämna riksdagen, trots att partiet försökte övertala honom. I stället ville han profilera sig i missbruksfrågor och kämpa politiskt för bättre missbruksvård.

William Petzäll har den senaste tiden missbrukat både metadon och valium. För att förhindra en överdosering av dessa preparat omhändertogs han enligt LVM.

Nyheter24 har förgäves sökt William Petzäll och hans offentliga biträde Anna Heurlin för en kommentar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela