Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

William Petzäll tvångsomhändertagen

- 24/10/2011, 10:28 -
William Petzäll befinner sig på ett LVM-hem efter han omhändertagits förra veckan.

William Petzäll befinner sig på ett LVM-hem efter han omhändertagits förra veckan.

Henrik Montgomery/Scanpix

Riksdagsledamoten, tidigare sverigedemokrat men numera politisk vilde, William Petzäll befinner sig på ett LVM-hem sedan han tvångsomhändertagits för en vecka sedan.

VARBERG. Den avhoppade sverigedemokraten William Petzäll, som numera sitter i riksdagen som politisk vilde, omhändertogs i förra veckan enligt Lagen om vård av missbrukare (LVM).

Just nu befinner han sig på LVM-hemmet Lunden i Lund. När Nyheter24 når ledamotens mamma - Annika Petzäll - säger hon att hon har lovat William Petzäll att inte gå in på detaljer kring vad som inträffat.

– Det har hänt lite grejer i förra veckan. Det är väldigt känsligt, han mår dåligt just nu, säger Annika Petzäll till Nyheter24 och fortsätter:

– Tids nog får ni kontakt med honom också.

Nyheter24 har tidigare skrivit om vem som är ansvarig för William Petzäll om han återfaller i missbruk.

Enligt Marianne Järnbäck, som arbetar som enhetschef på riksdagens ledamotservice, måste Petzäll först sjukanmäla sig innan det kan bli tal om en sjukskrivning.

När han väl har gjort det finns det ett skyddsnät för riksdagsledamöter med reglerade sjukvårdsförmåner som ungefär motsvarar de som finns för anställda.

– Det finns en möjlighet att hjälpa till med kostnader för rehabilitering där man gör upp mellan riksdagsförvaltningen och honom själv, säger Marianne Järnbäck till Nyheter24.

William Petzäll har tidigare petats från Sverigedemokraterna på grund av sitt missbruk men vägrade lämna riksdagen, trots att partiet försökte övertala honom. I stället ville han profilera sig i missbruksfrågor och kämpa politiskt för bättre missbruksvård.

William Petzäll har den senaste tiden missbrukat både metadon och valium. För att förhindra en överdosering av dessa preparat omhändertogs han enligt LVM.

Nyheter24 har förgäves sökt William Petzäll och hans offentliga biträde Anna Heurlin för en kommentar.