Thoralf Alfsson riskerar att anmälas för grovt förtal.
1 av 3
Thoralf Alfsson riskerar att anmälas för grovt förtal. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
SD-riksdagsmannen Thoralf Alfsson tycker att alla medier borde följa hans exempel.
2 av 3
SD-riksdagsmannen Thoralf Alfsson tycker att alla medier borde följa hans exempel. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att Thoralf Alfssons blogginlägg kan räknas som grovt förtal.
3 av 3
Den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att Thoralf Alfssons blogginlägg kan räknas som grovt förtal. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

SD-topp hänger ut misstänkt våldtäktsman

"Det är utan tvekan så att det här kan bedömas som grovt förtal."


Thoralf Alfssons snedsteg

Sverigedemokraten har flera gånger varit i blåsväder på grund av sin blogg.

För några år sedan tvingades han plocka bort bilder på sina kollegor i kommunfullmäktige från bloggen. Detta efter att fotografen protesterat.

Därpå publicerade Alfsson dagen före julafton en teckning av den populäre konstnären Hans Lindström på bloggen. När konstnären hotade med att stämma honom plockade SD-toppen dock bort bilden.

Nästa snedteg togs när han kapade Peps Perssons låtGrannen. Artisten hotade med att stämma honom: "Jag hatar Sverigedemokraterna." - sa Peps då.

I april i år skrev Thoralf Alfsson på sin blogg att det näst intill bara invandrare ägnar sig åt gruppvåldtäkter.

"Är det någon som är förvånad över att det är en Ahmed som igår häktades vid Kalmar tingsrätt för ett dråpförsök i Kalmar den senaste helgen" - skrev han på bloggen.

KALMAR. Sverigedemokraternas riksdagsledamot Thoralf Alfsson kan komma att polisanmälas för grovt förtal. Det konstaterar den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem efter att SD-toppen hängt ut en 24-årig man som är misstänkt för en brutal gruppvåldtäkt i flyktingförläggningens lägenhet i Mariannelund.

– Det är utan tvekan så att det här kan bedömas som grovt förtal. Men den enskilde berörde måste anmäla det här. Jag tycker det är fullständigt vidrigt och man har ingen rätt att hänga ut någon person då det är ett självklart ett sätt att peka ut en person, säger Sven-Erik Alhem till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är ytterst olämpligt och det är grovt omdömeslöst. Det visar kvalitén på den här riksdagsledamoten.

På Thoralf Alfssons blogg skriver han om hur han tycker att 24-åringen är grovt missanpassad till det svenska samhället och borde ha utvisats för länge sedan. Därefter listar han en kort resumé över 24-åringens brottsliga verksamhet.

"Hur många brott som begåtts utöver dessa kan var och en bara spekulera över men jag gissar att det är många." - skriver SD-toppen på sin blogg.

24-åringens advokat Thomas Magnusson har än så länge inte sett blogginlägget då han sitter i tingsrätten på måndagen och tisdagen i andra mål.

– Jag tycker att sånt här över huvud taget är en jävla otäck företeelse. Man är oskyldig tills motsatsen bevisas och det är inte rätt forum för det här. Jag ska titta på det men jag gör inget över huvudet på min klient då allt sker i samråd med honom, säger Thomas Magnusson.

Thomas Magnusson vill inte ännu säga säkert om Alfsson kommer att polisanmälas.

När Nyheter24 får tag på Thoralf Alfsson berättar han att han tycker att media borde göra samma sak som han själv.

– Media har ett ansvar här. Jag tycker inte jag hänger ut honom utan jag informerar bara, säger Thoralf Alfsson till Nyheter24.

Men du har ju varken utgivarbevis eller journalistiska ändamål?

– Nej, men jag dömer inte honom för gruppvåldtäkten. Och jag har bara lagt upp födelsedata och det tycker jag är samma som att skriva 24-åringen som media gör.

Hur ser du på en eventuell polisanmälan?

– Ja, det är ju intressant i så fall. Att man redovisar domar från svensk tingsrätt och det kan räknas som förtal - då har vi allvarliga bekymmer i det här landet. Det kan omöjligt vara olagligt i min värld, säger Thoralf Alfsson till Nyheter24.

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen hoppas att Thoralf Alfsson följer sveriges lagar och regler.

– Thoralf Alfsson får själv svara för sin blogg och ledamöterna ansvarar själva för sina bloggar. Givetvis ska man som sverigedemokratisk bloggare följa de lagar och regler som gäller i Sverige och vi utgår från att Alfsson också gör det, säger Martin Kinnunen till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.