SD-topp hänger ut misstänkt våldtäktsman

- 20/12/2011, 15:14 -
Thoralf Alfsson riskerar att anmälas för grovt förtal.
1 av 3

Thoralf Alfsson riskerar att anmälas för grovt förtal.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

SD-riksdagsmannen Thoralf Alfsson tycker att alla medier borde följa hans exempel.
2 av 3

SD-riksdagsmannen Thoralf Alfsson tycker att alla medier borde följa hans exempel.

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att Thoralf Alfssons blogginlägg kan räknas som grovt förtal.
3 av 3

Den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att Thoralf Alfssons blogginlägg kan räknas som grovt förtal.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

"Det är utan tvekan så att det här kan bedömas som grovt förtal."

KALMAR. Sverigedemokraternas riksdagsledamot Thoralf Alfsson kan komma att polisanmälas för grovt förtal. Det konstaterar den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem efter att SD-toppen hängt ut en 24-årig man som är misstänkt för en brutal gruppvåldtäkt i flyktingförläggningens lägenhet i Mariannelund.

– Det är utan tvekan så att det här kan bedömas som grovt förtal. Men den enskilde berörde måste anmäla det här. Jag tycker det är fullständigt vidrigt och man har ingen rätt att hänga ut någon person då det är ett självklart ett sätt att peka ut en person, säger Sven-Erik Alhem till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är ytterst olämpligt och det är grovt omdömeslöst. Det visar kvalitén på den här riksdagsledamoten.

På Thoralf Alfssons blogg skriver han om hur han tycker att 24-åringen är grovt missanpassad till det svenska samhället och borde ha utvisats för länge sedan. Därefter listar han en kort resumé över 24-åringens brottsliga verksamhet.

"Hur många brott som begåtts utöver dessa kan var och en bara spekulera över men jag gissar att det är många." - skriver SD-toppen på sin blogg.

24-åringens advokat Thomas Magnusson har än så länge inte sett blogginlägget då han sitter i tingsrätten på måndagen och tisdagen i andra mål.

– Jag tycker att sånt här över huvud taget är en jävla otäck företeelse. Man är oskyldig tills motsatsen bevisas och det är inte rätt forum för det här. Jag ska titta på det men jag gör inget över huvudet på min klient då allt sker i samråd med honom, säger Thomas Magnusson.

Thomas Magnusson vill inte ännu säga säkert om Alfsson kommer att polisanmälas.

När Nyheter24 får tag på Thoralf Alfsson berättar han att han tycker att media borde göra samma sak som han själv.

– Media har ett ansvar här. Jag tycker inte jag hänger ut honom utan jag informerar bara, säger Thoralf Alfsson till Nyheter24.

Men du har ju varken utgivarbevis eller journalistiska ändamål?

– Nej, men jag dömer inte honom för gruppvåldtäkten. Och jag har bara lagt upp födelsedata och det tycker jag är samma som att skriva 24-åringen som media gör.

Hur ser du på en eventuell polisanmälan?

– Ja, det är ju intressant i så fall. Att man redovisar domar från svensk tingsrätt och det kan räknas som förtal - då har vi allvarliga bekymmer i det här landet. Det kan omöjligt vara olagligt i min värld, säger Thoralf Alfsson till Nyheter24.

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen hoppas att Thoralf Alfsson följer sveriges lagar och regler.

– Thoralf Alfsson får själv svara för sin blogg och ledamöterna ansvarar själva för sina bloggar. Givetvis ska man som sverigedemokratisk bloggare följa de lagar och regler som gäller i Sverige och vi utgår från att Alfsson också gör det, säger Martin Kinnunen till Nyheter24.