Onsdag 22 Sep
Stockholm

Reinfeldt: "Inrikesfödda svenskar har lägre arbetslöshet"

. . .ordvalet av "etniska svenskar", som orsakat blåsväder.
1 av 4
. . .ordvalet av "etniska svenskar", som orsakat blåsväder. Foto: SVT
Före detta S-partiledaren Håkan Juholt tycker att statsministern bör be om ursäkt.
2 av 4
Före detta S-partiledaren Håkan Juholt tycker att statsministern bör be om ursäkt. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Under tisdagen valde statsminister Fredrik Reinfeldt att kommentera. . .
3 av 4
Under tisdagen valde statsminister Fredrik Reinfeldt att kommentera. . . Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Ylva Johansson (S) menar att Reinfeldt får det att låta som att unga och invandrare inte är lika viktiga.
4 av 4
Ylva Johansson (S) menar att Reinfeldt får det att låta som att unga och invandrare inte är lika viktiga. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Statsministern kommenterade under tisdagen varför han valt att formulera sig med användning av det SD-flörtande begreppet "etniska svenskar".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vanligt i högerextrema kretsar

Begreppet "etniska svenskar" är mycket sällsynt bland svenska politiker och hör snarare hemma i öppet högerextrema kretsar.

Exempelvis visar en enkel google-sökning, förutom kommentarer om Reinfeldts uttalande, nästan uteslutande träffar från öppet främlingsfientliga sajter som Realisten, Fria Tider och Sweden Confidential samt ett antal bloggar med liknande inriktning. En styrelseledamot för nazistiska Svenskarnas parti har också tidigare kritiserat Sverigedemokraterna för att inte representera just "etniska svenskar".

Tidigare har Fredrik Reinfeldt i en intervju med Dagens Nyheter uttalat sig om att Sverige har en låg arbetslöshet bland "etniskt födda svenskar". Läs mer om det här.

Det var under en intervju med TT som statsminister Fredrik Reinfeldt chockerade många genom att använda begreppet "etniska svenskar". Uttrycket har försatt moderaten i blåsväder och han har ifrågasatts av många som menar att uttalandet påminner alltför mycket om SD:s retorik.

Före detta S-partiledaren Håkan Juholt har uppmanat statsministern att be om ursäkt för följande formulering:

”Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.", som Reinfeldt levererade till TT.

"Inrikesfödda - lägre arbetslöshet"

På tisdagen valde statsministern att kommentera sitt kritiserade ordval:

– Jag har reagerat på att Stefan Löfven vid ett flertal tillfällen har sagt att Sverige har massarbetslöshet, alltså att vi skulle ha stor arbetslöshet i alla delar av det svenska samhället i alla delar av Sverige, och det menar jag inte stämmer, säger moderaten och fortsätter:

– Bland inrikesfödda svenskar mitt i livet, alltså mellan 25 och 54 år, så har vi tre procents arbetslöshet. Bland utrikesfödda i samma ålderskategori så är det nästa 15 procents arbetslöshet, till SVT.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson är en av de som välkomnat statsministerns oväntade formulering.

Kommentera
Kopiera länk
Dela