Onsdag 28 Jul
Stockholm

SD-riksdagsman polisanmäls för hets mot somalier

Thoralf Alfsson har varit i blåsväder tidigare för sin blogg.
1 av 2
Thoralf Alfsson har varit i blåsväder tidigare för sin blogg. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Ett blogginlägg om somalier har polisanmälts och dessutom skickats till Justitiekanslern.
2 av 2
Ett blogginlägg om somalier har polisanmälts och dessutom skickats till Justitiekanslern. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Nu utreder polisen återigen riksdagledamoten Thoralf Alfsson (SD), den här gången efter ett blogginlägg där han kopplade gruppen somalier till Al-Shabaab och drogen khat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Thoralf Alfssons snedsteg

Sverigedemokraten har flera gånger varit i blåsväder på grund av sin blogg.

För några år sedan tvingades han plocka bort bilder på sina kollegor i kommunfullmäktige från bloggen. Detta efter att fotografen protesterat.

Därpå publicerade Alfsson dagen före julafton en teckning av den populäre konstnären Hans Lindström på bloggen. När konstnären hotade med att stämma honom plockade SD-toppen dock bort bilden.

Nästa snedteg togs när han kapade Peps Perssons låtGrannen. Artisten hotade med att stämma honom: "Jag hatar Sverigedemokraterna." - sa Peps då.

I april i år skrev Thoralf Alfsson på sin blogg att det näst intill bara invandrare ägnar sig åt gruppvåldtäkter.

"Är det någon som är förvånad över att det är en Ahmed som igår häktades vid Kalmar tingsrätt för ett dråpförsök i Kalmar den senaste helgen" - skrev han på bloggen.

KALMAR. "För varje somalier som får uppehållstillstånd i Sverige så ökar penningströmmen från Sverige till terroristorganisationen Al-Shabaab och mängden av drogen Khat som förs in i Sverige ökar med kvadraten".

Så skrev den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Thoralf Alfsson på sin omtalade blogg i juni. Nu har inlägget polisanmälts.

Anmälaren menar att citatet ovan pekar ut gruppen somalier och därmed utgör hets mot folkgrupp. Polisen i Kalmar har dessutom skickat vidare ärendet till Justitiekanslern för ytterligare granskning.

"Det känner jag inte till"

När Nyheter24 når huvudpersonen själv för att fråga om hans syn på anmälan hävdar han dock att han är helt omedveten om att han anmälts, trots att ärendet inkom till Kalmarpolisen den 17 juni.

– Nej, det känner jag inte till, säger Thoralf Alfsson.

Det handlar om ett inlägg där du skrivit om somalier och Al-Shabaab.

– Nej det känner jag inte till.

Senare bloggar Alfsson om att han blivit "polisanmäld igen" och länkar till flera inlägg som "tydligen retat upp polisanmälaren".

Inget av de inläggen är dock det han polisanmälts för.

Alfssons bloggande har satt honom i blåsväder tidigare. 2011 polisanmäldes han efter att ha hävdat att en känd antirasist gripits av polisen i ett inlägg med rubriken "kommunisthuliganer belönas i Sverige". Senare samma år anklagades Alfsson av flera för grovt förtal efter att ha publicerat bilder på en man som misstänktes för en gruppvåldtäkt.

Inlägget ligger fortfarande uppe på bloggen.

– Thoralf Alfsson får själv svara för sin blogg och ledamöterna ansvarar själva för sina bloggar. Givetvis ska man som sverigedemokratisk bloggare följa de lagar och regler som gäller i Sverige och vi utgår från att Alfsson också gör det, har SD:s presschef Martin Kinnunen tidigare sagt till Nyheter24 om riksdagsledamotens blogg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela