Måndag 26 Sep
Stockholm

Det här är English Defence League

Deras budskap är att vara mot islam och invandring. Deras symboler är hämtade från medeltiden. Deras framtoning från huliganismen. Det här är historien om English Defence League.
1 av 8
Deras budskap är att vara mot islam och invandring. Deras symboler är hämtade från medeltiden. Deras framtoning från huliganismen. Det här är historien om English Defence League. Foto: Getty Images
Representanter från EDL åker runt på olika demonstrationer hela tiden, men de arrangeras ofta lokalt.
2 av 8
Representanter från EDL åker runt på olika demonstrationer hela tiden, men de arrangeras ofta lokalt. Foto: BAS CZERWINSKI / AP / SCANPIX
Det händer snarare ofta än sällan att det slutar med sammandrabbningar med polisen.
3 av 8
Det händer snarare ofta än sällan att det slutar med sammandrabbningar med polisen. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / SCANPIX
EDL-marsch på hemmaplan. På lördagen kommer ledarna till Sverige.
4 av 8
EDL-marsch på hemmaplan. På lördagen kommer ledarna till Sverige. Foto: AP
Både EDL och motsvarande organisationer i andra länder rekryterar bland fotbollshuliganer - en uttalad strategi.
5 av 8
Både EDL och motsvarande organisationer i andra länder rekryterar bland fotbollshuliganer - en uttalad strategi. Foto: Getty Images
Enligt Expos researcher består
6 av 8
Enligt Expos researcher består. Foto: Getty Images
EDL-grundaren och ledaren Tommy Robinson. På lördag talar han i Stockholm.
7 av 8
EDL-grundaren och ledaren Tommy Robinson. På lördag talar han i Stockholm. Foto: Getty Images
Vi lär inte få se någon marsch likt denna men symbolvärdet är skyhögt för Swedish Defence League.
8 av 8
Vi lär inte få se någon marsch likt denna men symbolvärdet är skyhögt för Swedish Defence League. Foto: Getty Images

Rekrytering av fotbollshuliganer, antimuslimska budskap och våldsamma demonstrationer. English Defence League har etablerat sig på hemmaplan. På lördag kommer deras ledare till Stockholm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Counterjihadmötet i Stockholm
Lördagen den 4 augusti kommer flera representanter för rörelsen som kallas counterjihad att hålla tal i Stockholm. Demonstrationen arrangeras av Swedish Defence League men flera högt uppsatta "tänkare" ska tala enligt planerna. Bland dessa märks Pamela Geller och Robert Spencer som tillsammans grundade "Stop Islamization of America" år 2010.

SDL själva räknar med att det dyker upp cirka 100-150 personer.

STOCKHOLM. När counterjihadrörelsen samlas i Stockholm på lördagen väntas Tommy Robinson (eller Stephen Yaxley-Lennon som han egentligen heter) vara en av talarna. Han grundade och är ännu ledare för English Defence League. Det är här rörelsen han står bakom och vad man kan förvänta sig av den i Sverige.

"I detta tecken skall du segra". Så står det på latin på English Defence Leagues logotyp - som i övrigt pryds av ett rött kors och för tankarna till en blandning av en fotbollsklubb och en riddarorden. Kanske var det därför Anders Behring Breivik sökte sig till deras möten, något EDL-företrädare dock förnekat.

EDL grundades i engelska Luton den 27 juni 2009. Fienden har sedan starten varit islam och invandrare. Tillvägagångssättet har varit gatuprotester och marscher som i en stor del av fallen urartat. En del i förklaringen till det ligger i att English Defence League medvetet rekryterat bland engelska fotbollshuliganer, något som även tagits efter i Sverige, där man bytt ut "E" till "S" och skapat Swedish Defence League (SDL). 

Det här är marktrupperna i den rörelse som kallas counterjihad och menar att det pågår ett krig mellan religioner, ett krig som pågått sedan medeltiden.

Rekryterar fotbollshuliganer

Uppdrag granskning avslöjade i fjol att kopplingen mellan huliganerna och SDL är stark. Under Skånederbyt mellan Malmö och Helsingborg på våren 2011 syntes för första gången en EDL-flagga på en svensk fotbollsläktare.

– Vi har en del fotbollsintresserade, men jag vet inte om de är huliganer, det är inget jag känner till, sa SDL:s talesperson Isak Nygren då till SVT:s reportrar.

På lördagen samlas counterjihadrörelsen i Stockholm. EDL är dess förgrening bland "gräsrötterna" - som finns till för att föra ut budskapet på gatan. För SDL kan Tommy Robinsons närvaro betyda mycket. Speciellt om man har i åtanke att SDL inte alls lyckats etablera sig ordentligt i Sverige ännu.

– SDL och rörelsen kommer att synas i media på ett sätt som de inte tidigare synts. PR-mässigt spelar Tommy Robinsons ankomst till Stockholm stor roll för SDL, säger Anna-Sofia Quensel, researcher på Expo, till Nyheter24.

I mars bildades European Defence League på en counterjihad-sammankomst i danska Århus. I praktiken innebär detta att de olika nationella förgreningarna av English Defence League måste underordna sig förlagans budskap. Alltså - det är engelsmännen som egentligen bestämmer. Inför demonstrationen i Århus petades medlemmar ur Danish Defence League som talare till förmån för EDL-medlemmar.

– Vi kommer minnas denna dag, som dagen då en ny rörelse föddes, sa Tommy Robinson då och hävdade att det pågår ett krig mot kristendomen som måste utkämpas på gator och torg.

Kommer de våldsamma anhängarna?

När EDL anordnar en demonstration hemma i England slutar det allt som oftast med att deras anhängare hamnar i bråk med polis, motdemonstranter eller både och. Men det är inte troligt att de våldsamma tar sig till Stockholm, menar Expos Anna-Sofia Quensel.

– Deras "medlemskår" är vad som sägs på andra håll främst arbetarklass, arbetslösa och fotbollshuliganer. Att flera av dem skulle ha råd att ta sig till Stockholm finner jag inte särskilt troligt, säger hon och påpekar att de tycks hålla sig lugna utomlands.

I Århus i mars var det snarare motdemonstranter som bidrog till våldet, menar Anna-Sofia Quensel. Inför counterjihadmötet i Stockholm har många oroats över EDL:s närvaro och eventuella mobilisering - men det finns knappt något som tyder på en stor skara engelsmän. 

Det lär bli ledaren Tommy Robinson, hans kollega Kevin Carroll och ett par livvakter - precis som i Århus. Samma dag arrangeras dessutom en lokal EDL-demonstration i engelska Keighley.

Satsar på politiken - men retoriken finns kvar

Demonstrationerna och marscherna som slutar med våld lockar allt färre hemma i England. I stället har EDL satsat mycket på att få in kandidater till politiska val genom att ansluta sig till British Freedom Party. Robinson och Carroll delar numera på posten som vice partiordförande i BFP.

Lördagens möte med tillhörande tal av Tommy Robinson lockar förmodligen inte en våldsam skara engelska fotbollshuliganer. Men symbolvärdet för Swedish Defence League och hela counterjihadrörelsen är mycket stor. Och retoriken densamma som hos de våldsstinna "gräsrötterna" längst fram i ledet.

Mer om EDL - Al Jazeeras dokumentär "English 'til I die":

[youtube  http://www.youtube.com/watch?v=Z7R9-eacQt8]

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.