Måndag 27 Sep
Stockholm

Så förklarar Åkesson massavhoppen

Jimmie Åkesson har problem med avhoppen från partiet. Mer än var fjärde som valdes 2010 har lämnat.
1 av 3
Jimmie Åkesson har problem med avhoppen från partiet. Mer än var fjärde som valdes 2010 har lämnat. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
SD-ledaren och hans pressekreterare Linus Bylund på väg in till partiledardebatten.
2 av 3
SD-ledaren och hans pressekreterare Linus Bylund på väg in till partiledardebatten. Foto: Stella Pictures
Handslag med statsministern efter tevesändningen.
3 av 3
Handslag med statsministern efter tevesändningen. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Värst drabbat av samtliga partier när det gäller avhopp. I ett trettiotal kommuner gapar SD-stolar tomma. Men Jimmie Åkesson lovar att fylla dem - igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Uteslutningar

Under sommaren har tre sverigedemokratiska företrädare uteslutits. Det handlade om Mattias From i Kungsbacka som kritiserat "sionisterna i partiet", om Ronny Esbjörnsson i Hörby som mordhotade flera ministrar i kommentarer på den främlingsfientliga sajten Avpixlat och om en tredje företrädare som uteslöts av mer privata skäl.

Ytterligare uteslutningsärenden ligger på medlemsutskottets bord i höst - Pär Norling i Bollnäs som ville förbjuda islam, Willy Kristiansson i Härryda som sa att homosexuella är orena och Peer Pedersen i Östra Göinge som skrev om att ta till vapen mot islam.

STOCKHOLM. Lokala partiträdare hoppar av till höger och vänster. Vissa byter parti, andra lämnar en tom stol efter sig och ytterligare några väljer att bli politiska vildar. Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna har problem, något Nyheter24 tidigare rapporterat om.

– Vi växte lite mer än vad många hade räknat med. Många som stod långt ned på listorna kom in som antingen ledamöter eller ersättare i kommunerna. Det kanske inte var vad de hade tänkt sig egentligen utan man kanske ställde upp mer av lojalitet till partiet. Sen är det också många nya som kanske hade helt andra förväntningar på politiken, säger SD-ledaren till Nyheter24 efter partiledardebatten i Agenda och fortsätter:

– Så är det för nya partier. Det är ingen slump att det är Miljöpartiet som kommer tvåa på avhoppslistan.

26,4 procent av de som valdes in i landets kommunfullmäktigeförsamlingar på valdagen 2010 har hoppat av, enligt siffror från Valmyndigheten. De tomma stolarna som uppkommit i cirka 35 kommuner beror på att det inte finns fler namn på listorna efter att alla de som fanns på valsedeln lämnat sina uppdrag.

– Det finns ett större sug efter vår politik än vi har lyckats fylla platserna, tyvärr. Det är ett angenämt problem som vi jobbar med väldigt mycket. Det enda som egentligen kan lösa det är att fler kliver fram och faktiskt företräder vårt parti, säger Åkesson.

"Det tar tid att bygga ett politiskt parti"

Inför valet 2010 lovade partiledaren att SD skulle fylla de tomma stolarna. Nu står de inför samma problem igen - och Åkesson lovar samma sak nu.

– I dag så skulle vi ju kunna fylla upp de här tomma stolarna men det får vi inte tyvärr utan vi får vänta till nästa val, säger han och fortsätter:

– Det är något som tar tid, att bygga ett politiskt parti.

Så sent som i förra veckan anslöt sig SD-politikern Lars-Erik Karlsson i Hedemora till nazistiska Svenskarnas parti, men lämnade kort därefter partiet igen. I Mönsterås gick politiske vilden och tidigare SD-företrädaren Anders Leander med i SvP.

Vad tycker du om att vissa av era företrädare går med i ett parti som Svenskarnas parti?

– Jag tycker inte om att någon går med i ett sådant parti, säger Jimmie Åkesson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela