Viktor Adolfsson analyserar partiledardebatten.
1 av 9
Viktor Adolfsson analyserar partiledardebatten.
Fredrik Reinfeldt (M) - med ansvaret och oenigheten som främsta vapen.
2 av 9
Fredrik Reinfeldt (M) - med ansvaret och oenigheten som främsta vapen. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Åsa Romson (MP) kritiserade regeringens brist på miljöpolitik.
3 av 9
Åsa Romson (MP) kritiserade regeringens brist på miljöpolitik. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Mikael Damberg (S) hamnade i skottlinjen både från vänster och höger, men var skickligare i denna debatt än tidigare.
4 av 9
Mikael Damberg (S) hamnade i skottlinjen både från vänster och höger, men var skickligare i denna debatt än tidigare. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Jan Björklund (FP) talade återigen om att Sverige borde gå med i euron och fick inte medhåll av någon.
5 av 9
Jan Björklund (FP) talade återigen om att Sverige borde gå med i euron och fick inte medhåll av någon. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Annie Lööf (C) försökte få till att Vänsterpartiet varit emot pacemakern eftersom den utvecklades av ett privat företag och sedan såldes till landstingen.
6 av 9
Annie Lööf (C) försökte få till att Vänsterpartiet varit emot pacemakern eftersom den utvecklades av ett privat företag och sedan såldes till landstingen. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Jonas Sjöstedt (V) bankade in budskapet alla redan visste - Vänsterpartiet är emot vinster i välfärden.
7 av 9
Jonas Sjöstedt (V) bankade in budskapet alla redan visste - Vänsterpartiet är emot vinster i välfärden. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Jimmie Åkesson (SD) fokuserade, utöver invandringen, på att regeringen nedmonterat a-kassan.
8 av 9
Jimmie Åkesson (SD) fokuserade, utöver invandringen, på att regeringen nedmonterat a-kassan. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Göran Hägglund (KD) tog i sitt anförande upp bland annat psykisk ohälsa.
9 av 9
Göran Hägglund (KD) tog i sitt anförande upp bland annat psykisk ohälsa. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Reinfeldts vapen är orättvist men effektivt

ANALYS. På onsdagen drabbade partiledarna samman återigen. Nyheter24:s Viktor Adolfsson skriver om en statsminister som försöker banka in budskap.


Noterat

- Fredrik Reinfeldt använde sig av Muf-retorik när han kallade Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson för "dagens sosse" sedan denne kritiserat nedmontering av a-kassan.

- Mikael Damberg talade om familjer med en "husa" på tal om rut-avdrag. Kanske inte världens bästa ordval.

- Åsa Romson fick in en "ni är inte överens"-smäll på regeringen genom att hävda att saker genomförts bara för att blidka Alliansens småpartier.

STOCKHOLM. Samtliga partiledare utom Socialdemokraternas hade samlats i riksdagen på onsdagen för att debattera. Stefan Löfven, som inte innehar någon riksdagsplats, ersattes precis som tidigare av gruppledaren Mikael Damberg.

Det var också han som inledde med sitt anförande där han bland annat gick hårt åt Alliansens jobbpolitik och pekade på att fler nu är arbetslösa. Och även om oppositionens starkaste argument är att peka på verkligheten hade Fredrik Reinfeldt ett ess i rockärmen.

– Det är tur att det är långt till nästa val, man inser att de rödgröna är glada att slippa samarbeta med varandra, sa han i talarstolen efter att ha radat upp frågor där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet inte är överens.

Metoden är orättvis mot tre partier som verkligen inte har råd att återigen föra gemensam politik. Det är snarare uppfriskande och på längre sikt bra för svensk politik att även oppositionspartierna hamnar i argumentation med varandra. Men metoden fungerar. Utöver uttrycket "vi tar ansvar för Sverige" är det detta statsministern vill banka in i de svenska väljarnas hjärnor:

De andra kommer aldrig komma överens.

Det var ett av de viktigaste greppen i förra valrörelsen, trots att de rödgröna då gått samman. För att undvika samma visa 2014 måste de andra partierna bli bättre på att ta sig runt Reinfeldts argumentation.

I övrigt var det en relativt stillastående debatt där fotbollsreferenserna haglade med anledning av gårdagens match i Berlin. Det hettade till som mest när det handlade om vinst i välfärden där Jonas Sjöstedt stångade sig blodig mot i stort sett samtliga alliansledare. Reinfeldt kontrade med någon slags hänvisning till kommunistdiktaturer.

När Sjöstedt tog replik mot Mikael Damberg var det i stället S-företrädaren som tvingades slå tillbaka mot Vänsterpartiet - trots att det uppenbarligen finns krafter i hans parti som också vill förbjuda vinst.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.