KDU ger nu sitt stöd till Mitt Romney.
1 av 4
KDU ger nu sitt stöd till Mitt Romney. - Foto: AAron Ontiveroz
KDU:s ledning, från vänster: Sara Skyttedal (förste vice ordförande), Aron Modig (ordförande) och Christian Carlsson (andre vice ordförande).
2 av 4
KDU:s ledning, från vänster: Sara Skyttedal (förste vice ordförande), Aron Modig (ordförande) och Christian Carlsson (andre vice ordförande). - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Paul Ryan och Mitt Romney.
3 av 4
Paul Ryan och Mitt Romney. - Foto: David Goldman / AP / SCANPIX
Barack Obama med frun Michelle efter den tredje och sista presidentvalsdebatten.
4 av 4
Barack Obama med frun Michelle efter den tredje och sista presidentvalsdebatten. - Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / SCANPIX

KDU stödjer Romney - bortser från abortfrågan

Kristdemokraternas ungdomsförbund ska kampanja för Mitt Romney och Paul Ryan. Men de lägger ingen större vikt vid kandidaternas åsikter om exempelvis abort och samkönade äktenskap.


USA-valet

Det amerikanska presidentvalet hålls tisdagen den 6 november. Nu är debatterandet slut för de båda kandidaterna, i stället väntar knappt två veckor intensivt kampanjarbete för att vinna över de som velar in i det sista.

SVERIGE. KDU, Kristdemokratisk ungdom, har tagit ställning. De ska åka över till USA och kampanja för att Mitt Romney ska bli landets nästa president. I pressmeddelandet där detta fastslogs omnämndes dock bara Romney och vice president-kandidaten Paul Ryans ekonomiska politik - inte att de exempelvis är abortmotståndare och att Ryan vill förbjuda samkönade äktenskap i konstitutionen.

– Vi vet att han sagt det men det kommer han inte kunna ändra på ändå, säger Sara Skyttedal, KDU:s internationella sekreterare och första vice ordförande, till Nyheter24.

Vad tycker ni om deras inställning när det gäller exempelvis abort?

– Det är ingen jättestor valfråga. Om man kollar på vad republikaner och demokrater tycker så är de allra flesta för kvinnans rätt att välja. Det är så skevt fokus på detta i Sverige, valet handlar om att ta ansvar för USA:s ekonomi.

Under tiden i USA ska KDU:s delegation arbeta som volontärer för republikanerna men även åka på olika studiebesök. Bland annat till Pentagon, kongressen och på möten med Tea Party-rörelsen, som ofta kritiserats för hetsig retorik gentemot sina motståndare.

– Det är upplyftande att man lyckas engagera människor i ett från botten och upp-perspektiv. Det har vi misslyckats helt med i Sverige, säger Sara Skyttedal men påpekar att det finns både positiva och negativa strömningar av åsikter i rörelsen.

"KD tar inte ställning"

Från moderpartiet Kristdemokraterna meddelas det dock att KDU får göra vad de vill men att KD inte kommer att göra något liknande.

– Kristdemokraterna har inget systerparti i USA så vi tar inte ställning för någon kandidat, säger partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson till Nyheter24.

KDU
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.