Ny vakt träder fram: "Var nära att dra batong mot Almqvist"

- 16/11/2012, 11:31 -
Flera vakter berättar att Erik Almqvist skrek
1 av 5

Flera vakter berättar att Erik Almqvist skrek

Enligt vakterna tvingades Säpovakterna stoppa Almqvist.
2 av 5

Enligt vakterna tvingades Säpovakterna stoppa Almqvist.

Scanpix

Almqvist har avgått från alla sina politiska uppdrag.
3 av 5

Almqvist har avgått från alla sina politiska uppdrag.

Fredrik Persson / SCANPIX

Jimmie Åkesson förklarade att Almqvist skadat partiets förtroende.
4 av 5

Jimmie Åkesson förklarade att Almqvist skadat partiets förtroende.

FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Almqvist menar att det var en engånshändelse, men vakternas berättelser pekar på att han varit våldsam förut.
5 av 5

Almqvist menar att det var en engånshändelse, men vakternas berättelser pekar på att han varit våldsam förut.

Annika af Klercker / SvD / SCANPIX

2011 anmäldes Erik Almqvist för misshandel av en krogvakt. Utredningen lades snabbt ner – men nu talar vakterna ut om händelsen. "Jag var nära att dra batong, så våldsam var Almqvist".

STOCKHOLM. Sverigedemokraternas Erik Almqvist var inblandad i ett krogbråk på nattklubben Sturecompagniet på Stureplan i september 2011. Enligt vakten, som polisanmälde politikern för misshandel, skrek Almqvist "blattejävel" och slog honom i ansiktet.

Nyheter24 var under torsdagen i kontakt med både vakten och en mycket nära vän till honom som sett bråket. Vännen berättade att Almqvist slagit vakten i ansiktet och uttalat sig rasistiskt flera gånger. Även Stureplansgruppens marknadschef Johan Rydevärn har sagt att Almqvist slog vakten.

"Känner igen det aggressiva beteendet"

Efter att ha sett Expressens videoklipp talar nu ännu en vakt ut om händelsen. Han var ordningsvakt och stod i entrén den aktuella kvällen men blev aldrig hörd som vittne. I dag är han besviken på att utredningen lades ned, men glad för att filmerna läckt ut.

– Det är först nu, i filmerna, som man får se hur Almqvist är. Jag känner igen det aggressiva beteendet och nonchalanta och hånfulla sättet. Han sitter i riksdagen, då kan man inte bete sig då där, berättar ordningsvakten för Nyheter24.

Blev utkastad från nattklubben

Utredningen mot Almqvist lades ner delvis på grund av att Säpovakterna sa att de varken sett eller hört något. Enligt polisanmälan ska Almqvist ha blivit förbannad när han inte blev insläppt i vip-avdelningen V på nattklubben och därför slagit till vakten. När han blev utkastad försökte han enligt vakterna gå till attack igen.

– Almqvist får syn på min kollega (personen vid vip-avdelningen, reds. anm) och säger "där är den där jävla blattejäveln" samtidigt som han gör ett utfall mot honom, men i sista stund får Säpovakterna tag i Almqvist och hejdar honom.

Vakten nära att dra batong

Ordningsvakten vid entrén beskriver Almqvist som ytterst aggressiv.

– Hade inte Säpovakterna agerat så hade jag garanterat varit tvungen att dra min batong. Jag har lång erfarenhet inom branschen och han var så pass våldsam, stretig och på hugget att jag inte hade haft något annat val.

SD-politikern, som på onsdagen tvingades lämna alla sina uppdrag inom partiet, har ingen större lust att prata om händelsen.

– Jag har redan gett en tydlig bild av den kvällen, som inte innehöll något bråk - bara ett felaktigt försök till vaktingripande som stoppades av polis på plats. Jag har vittnat, polis har vittnat, åklagaren har omedelbart lagt ner ärendet och jag vet inte vad mer det finns att säga, säger Almqvist till Nyheter24.