Göran Benedicks kan uteslutas ur Folkpartiet.
1 av 2
Göran Benedicks kan uteslutas ur Folkpartiet. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / Montage
2 av 2

Folkpartisten: Inte hackad men felciterad

Göran Benedicks hamnade i blåsväder och skyllde ifrån sig på eventuella hackare. Nu hävdar han att han blivit felciterad - men det stämmer inte heller.


Förlåt mig-inlägget

Senare under måndagskvällen publicerade Benedicks ett långt inlägg där han förklarar och beklagar sig.

"Bloggens syfte är inte att förtala religiösa eller etniskt samfund utan med en social-liberal utgångspunkt värna om svenska små minoriteter och motverka kvinnoförtryck.

(...)

Bloggen omfattar totalt 1 013 inlägg, varav några uppenbarligen blivit kontroversiella. Vi beklagar detta", skriver han.

GNESTA. Som Nyheter24 berättade på måndagen kan Göran Benedicks, gruppledare för Folkpartiet i Gnesta, uteslutas. 

Anledningen är flera tveksamma uttalanden på hans blogg, som sajten alliansfrittsverige.nu var först med att avslöja. När Nyheter24 nådde honom på måndagen antydde han att hans blogg blivit hackad. Nu har Benedicks ändrat sig.

– Jag har haft problem med hack förut men inte den här gången, säger han till Nyheter24.

Skärmdump motbevisar honom

I stället hävdar han att han blivit felciterad. I ett långt blogginlägg har han sammanfattat sina uttalanden. Där hävdar han att han skrivit följande:

"Afrikaner vill antagligen i vissa avseenden rasera den europeiska kulturen".

Det är detta han hävdar har citerats fel i medierna. Men faktum är att det egentligen stod:

"Afrikaner är knappast särskilt bekanta med europeiska seder och bruk och vill i många avseenden uppenbarligen rasera dessa!"

Ångrar "sur kurd"

I ett annat inlägg på måndagskvällen ber Benedicks om ursäkt till komikern Soran Ismail, som han kallade "sur kurd" efter att han sett honom kritisera SD-politiker i teve. FP-politikern hade inte sett filmerna om vad som egentligen hände på Kungsgatan sommaren 2010.

– Det var rätt hemskt faktiskt, säger Benedicks om klippen.

Även hans åsikter om islam (en "bråkarreligion") och användningen av orden "blatte" och "neger" har uppmärksammats och ifrågasatts.

"Har jag inget stöd avgår jag"

Folkpartiets länsförbund i Södermanland ska ta ställning till om gruppledaren kan vara kvar i partiet. Sarah Kinberg, andre vice ordförande i länet och kollega till Benedicks i Gnesta, menar att åsikterna är ett problem för partiet. Under ett möte i kommunföreningen på måndagen fick han förklara sig.

– Det har skadat lilla Folkpartiet i Gnesta i alla fall. Det är klart att det inte är bra, vi är inte invandrarfientliga på något sätt. Det är upprörande om han haft den vinklingen, säger Kinberg, som dock inte läst blogginläggen själv utan bara informerats om dem.

Även på riksnivå ser partiet allvarligt på uttalandena.

– Det finns åsikter här som absolut inte är acceptabla, sa kanslichefen Anders Yngman till Nyheter24 på måndagen.

Kommande måndag samlas länsförbundets styrelse för ett möte. Då lär frågan om Benedicks framtid tas upp. Han själv är beredd att lämna politiken.

– Har jag inget stöd därifrån avgår jag, säger han.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!