Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD:s nya talesperson: "Islam ett större hot än nazismen"

Richard Jomshof blir ny rättspolitisk talesperson.
1 av 3

Richard Jomshof blir ny rättspolitisk talesperson.

COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Jimmie Åkesson presenterar de nya talespersonerna.
2 av 3

Jimmie Åkesson presenterar de nya talespersonerna.

Sven-Olof Sällström blir ny ekonomisk-politisk talesperson.
3 av 3

Sven-Olof Sällström blir ny ekonomisk-politisk talesperson.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Nyheter | 22/11/2012 12:42

På torsdagen presenterade Sverigedemokraterna Richard Jomshof och Sven-Olof Sällström som nya talespersoner. Nyheter24 har tittat närmare på vilka de är och vad de har gjort.

"En viktig förklaring till det som hänt är det mångkulturella samhället där grupper ställs mot grupper". 

Så svararde Richard Jomshof, Kent Ekeroths ersättare, när Blekinge Läns Tidning bad politiska företrädare att kommentera terrordåden i Norge. Men det är inte den första gången SD-toppen varit i blåsväder.

Som Nyheter24 tidigare rapporterat om har Jomshof även sagt att "islam är ett större hot än nazismen". Enligt Jomshof är islam och nazismen två antidemokratiska totalitära ideologier med skillnaden att den religiösa aspekten inom islam är värre.

– Det här är personliga åsikter men jag vet att det finns fler inom partiet som tycker som jag, sa Jomshof till Nyheter24 då.

Samarbetar med antimuslimsk tidning

Samtidigt som Richard Jomshof och Sven-Olof Sällström presenterades av Jimmie Åkesson, avslöjade Sydsvenskan att 6 000 partimedlemmar kommer att få den antimuslimska tidningen Dispatch international i brevlådan vid månadsskiftet. Tidningen skickas nämligen ut tillsammans med partiets egna tidning SD-kuriren – och därmed står SD för portot.

– Det är en tidning som har en viktig roll i dagens samhällsdebatt. Och det finns många kopplingar mellan oss och Tryckfrihetssällskapet, både personliga och ideologiska. Vi skickar ut tidningen som ett medskick, så det handlar inte om särskilt stora kostnader, säger Richard Jomshof, till Sydsvenskan.

Till skillnad Sven-Olof Sällström, som Erik Almqvist, tillhör Jomshof den absoluta toppen inom Sverigedemokraterna. Han är nära vän med partiledaren Jimmie Åkesson och tillhör även "de fyras gäng" (Jimmie Åkesson, Richard Jomshof, Björn Söder och Mattias Karlsson) som flera gånger anklagats för toppstyre och varit hårt kritiserade av den så kallade bunkerfalangen.

–  Sven-Olof Sällström och Richard Jomshof är erfarna och skickliga politiker och jag är övertygad om att de kommer att kunna hantera sina nya roller på ett bra sätt, sa Jimmie Åkesson under presskonferensen.

Det här är Sven-Olof Sällström

Sven-Olof Sällström är en tidigare yrkesofficer som varit medlem i partiet sedan 2006. Från 2008 har han arbetat som partiets Europapolitiske talesman som varit starkt emot svenskt medlemskap i EU och som anser att "maktöverföringen från Sverige och Sveriges riksdag till EU måste upphöra".

Han vill "sätta Sverige och svenskarna främst".

– Jag är en sådan politiker. Jag har inga andra herrar än Sverige och det svenska folket.

Sven-Olof Sällström sa under presskonferensen på torsdagen att han har erfarenhet från både privat näringsverksamhet och offentlig förvaltning. 

Han förklarade även att han "betalat skatt från eget arbete" sedan han var 15 år och att han "brinner för företagarnas villkor", och att skapa förutsättningar för företagen att växa.