Richard Jomshof blir ny rättspolitisk talesperson.
1 av 3
Richard Jomshof blir ny rättspolitisk talesperson. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Jimmie Åkesson presenterar de nya talespersonerna.
2 av 3
Jimmie Åkesson presenterar de nya talespersonerna.
Sven-Olof Sällström blir ny ekonomisk-politisk talesperson.
3 av 3
Sven-Olof Sällström blir ny ekonomisk-politisk talesperson. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

SD:s nya talesperson: "Islam ett större hot än nazismen"

På torsdagen presenterade Sverigedemokraterna Richard Jomshof och Sven-Olof Sällström som nya talespersoner. Nyheter24 har tittat närmare på vilka de är och vad de har gjort.


De här är ersättarna

Richard Jomshof och Sven-Olof Sällström ersätter SD:s skandalmän Kent Ekeroth och Erik Almqvist på posterna som rättspolitisk talesperson och ekonomisk-politisk talesperson. 

Sven-Olof Sällström, 44, Östersund
– Tidigare ledamot i arbetsmarknadsutskottet.
– Ledamot av partistyrelsen samt verkställande utskottet.
– Yrke: Butikschef.
– Bakgrund som officer och ICA-handlare.

Richard Jomshof, 43 år, Karlskrona
– Tidigare ledamot i utbildningsutskottet
– Ledamot av partistyrelsen samt verkställande utskottet
– Yrke: Lärare

"Vill inte provocera"

På frågan om Richard Jomshof förstår att hans jämförelse "sticker i ögonen" svarar han så här:

– Det är klart att jag förstår att det sticker i ögonen. Men jag är inte ute efter att provocera utan jag vill föra en sansad diskussion om ett enligt mig viktigt ämne och stort problem, sa Richard Jomshof till Nyheter24.

"En viktig förklaring till det som hänt är det mångkulturella samhället där grupper ställs mot grupper". 

Så svararde Richard Jomshof, Kent Ekeroths ersättare, när Blekinge Läns Tidning bad politiska företrädare att kommentera terrordåden i Norge. Men det är inte den första gången SD-toppen varit i blåsväder.

Som Nyheter24 tidigare rapporterat om har Jomshof även sagt att "islam är ett större hot än nazismen". Enligt Jomshof är islam och nazismen två antidemokratiska totalitära ideologier med skillnaden att den religiösa aspekten inom islam är värre.

– Det här är personliga åsikter men jag vet att det finns fler inom partiet som tycker som jag, sa Jomshof till Nyheter24 då.

Samarbetar med antimuslimsk tidning

Samtidigt som Richard Jomshof och Sven-Olof Sällström presenterades av Jimmie Åkesson, avslöjade Sydsvenskan att 6 000 partimedlemmar kommer att få den antimuslimska tidningen Dispatch international i brevlådan vid månadsskiftet. Tidningen skickas nämligen ut tillsammans med partiets egna tidning SD-kuriren – och därmed står SD för portot.

– Det är en tidning som har en viktig roll i dagens samhällsdebatt. Och det finns många kopplingar mellan oss och Tryckfrihetssällskapet, både personliga och ideologiska. Vi skickar ut tidningen som ett medskick, så det handlar inte om särskilt stora kostnader, säger Richard Jomshof, till Sydsvenskan.

Till skillnad Sven-Olof Sällström, som Erik Almqvist, tillhör Jomshof den absoluta toppen inom Sverigedemokraterna. Han är nära vän med partiledaren Jimmie Åkesson och tillhör även "de fyras gäng" (Jimmie Åkesson, Richard Jomshof, Björn Söder och Mattias Karlsson) som flera gånger anklagats för toppstyre och varit hårt kritiserade av den så kallade bunkerfalangen.

–  Sven-Olof Sällström och Richard Jomshof är erfarna och skickliga politiker och jag är övertygad om att de kommer att kunna hantera sina nya roller på ett bra sätt, sa Jimmie Åkesson under presskonferensen.

Det här är Sven-Olof Sällström

Sven-Olof Sällström är en tidigare yrkesofficer som varit medlem i partiet sedan 2006. Från 2008 har han arbetat som partiets Europapolitiske talesman som varit starkt emot svenskt medlemskap i EU och som anser att "maktöverföringen från Sverige och Sveriges riksdag till EU måste upphöra".

Han vill "sätta Sverige och svenskarna främst".

– Jag är en sådan politiker. Jag har inga andra herrar än Sverige och det svenska folket.

Sven-Olof Sällström sa under presskonferensen på torsdagen att han har erfarenhet från både privat näringsverksamhet och offentlig förvaltning. 

Han förklarade även att han "betalat skatt från eget arbete" sedan han var 15 år och att han "brinner för företagarnas villkor", och att skapa förutsättningar för företagen att växa. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.