Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hon skapade "SD:are mot rasism"

1 av 4

Mathias Rausbo / SD-kvinnor / Montage

Hanna Wigh.
2 av 4

Hanna Wigh.

Paula Bieler var utmanare till SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand i partiledningens misslyckade kuppförsök.
3 av 4

Paula Bieler var utmanare till SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand i partiledningens misslyckade kuppförsök.

Montage. The Studio / SCANPIX

Mattias Karlsson och Julia Kronlid.
4 av 4

Mattias Karlsson och Julia Kronlid.

Riksdagen

Nyheter | 22/11/2012 19:01

Välkommen till Facebookgruppen för de sverigedemokratiska topparna. Den ska visa att de precis som alla andra partier motverkar rasism och främlingsfientlighet.

SVERIGE. Samtidigt som Jimmie Åkesson försöker tvätta bort rasiststämpeln genom sin nolltolerans finns det liknande projekt på Facebook. Therese Borg, vice ordförande för kvinnoförbundet SD-kvinnor, startade Facebookgruppen "Sverigedemokrater mot rasism och främlingsfientlighet".

– Jag startade den för att jag var trött på att folk klistrar på oss de här begreppen. Den var ett viktigt initiativ för att visa att vi precis som alla andra partier står för att motverka rasism, säger Borg till Nyheter24.

Aktuellt efter nolltolerans och SD-filmer

Den senaste tiden har begreppen aktualiserats, inte bara på grund av Åkessons brev till samtliga företrädare. Orden "babbe" och "blatte-lover" samt Erik Almqvists argumentation mot komikern Soran Ismail har lett till en ny debatt om rasism inom SD.

Borg menar att gruppen, som hon drog igång för två år sedan, aldrig handlat om att distansera sig från andra sverigedemokratiska företrädare.

– Den handlar inte om att göra skillnad mellan sverigedemokrater mot sverigedemokrater, säger hon.

De som inte sköter sig kastas ut

Bland gruppens medlemmar återfinns SD-toppar som riksdagsledamöterna Mattias Karlsson och Julia Kronlid samt SD-kvinnors Hanna Wigh och Paula Bieler.

Meningen är att diskussioner ska föras mellan SD-företrädare om ämnena rasism och främlingsfientlighet.

– Tyvärr har det inte alltid blivit så, säger Borg, som varit tvungen att rensa upp bland kommentarer och medlemmar med jämna mellanrum.