1 av 4
- Foto: Mathias Rausbo / SD-kvinnor / Montage
Hanna Wigh.
2 av 4
Hanna Wigh.
Paula Bieler var utmanare till SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand i partiledningens misslyckade kuppförsök.
3 av 4
Paula Bieler var utmanare till SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand i partiledningens misslyckade kuppförsök. - Foto: Montage. The Studio / SCANPIX
Mattias Karlsson och Julia Kronlid.
4 av 4
Mattias Karlsson och Julia Kronlid. - Foto: Riksdagen

Hon skapade "SD:are mot rasism"

Välkommen till Facebookgruppen för de sverigedemokratiska topparna. Den ska visa att de precis som alla andra partier motverkar rasism och främlingsfientlighet.


Två krav för att få vara med

Här är Therese Borgs egna ord i gruppen från i oktober. För att få vara med krävs det att:

"1. Man delar Sverigedemokraternas värdegrund och stöder partiets politik.
2. Länkar till partier som INTE delar Sverigedemokraternas värdegrund när det gäller grundläggande synsätt så som t ex öppen svenskhet, läggs inte ut i loggen i denna grupp. Detsamma gäller länkar till dylika partiers partitidningar/nättidskrifter."

SVERIGE. Samtidigt som Jimmie Åkesson försöker tvätta bort rasiststämpeln genom sin nolltolerans finns det liknande projekt på Facebook. Therese Borg, vice ordförande för kvinnoförbundet SD-kvinnor, startade Facebookgruppen "Sverigedemokrater mot rasism och främlingsfientlighet".

– Jag startade den för att jag var trött på att folk klistrar på oss de här begreppen. Den var ett viktigt initiativ för att visa att vi precis som alla andra partier står för att motverka rasism, säger Borg till Nyheter24.

Aktuellt efter nolltolerans och SD-filmer

Den senaste tiden har begreppen aktualiserats, inte bara på grund av Åkessons brev till samtliga företrädare. Orden "babbe" och "blatte-lover" samt Erik Almqvists argumentation mot komikern Soran Ismail har lett till en ny debatt om rasism inom SD.

Borg menar att gruppen, som hon drog igång för två år sedan, aldrig handlat om att distansera sig från andra sverigedemokratiska företrädare.

– Den handlar inte om att göra skillnad mellan sverigedemokrater mot sverigedemokrater, säger hon.

De som inte sköter sig kastas ut

Bland gruppens medlemmar återfinns SD-toppar som riksdagsledamöterna Mattias Karlsson och Julia Kronlid samt SD-kvinnors Hanna Wigh och Paula Bieler.

Meningen är att diskussioner ska föras mellan SD-företrädare om ämnena rasism och främlingsfientlighet.

– Tyvärr har det inte alltid blivit så, säger Borg, som varit tvungen att rensa upp bland kommentarer och medlemmar med jämna mellanrum.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.