Grön ungdoms språkrör Rebecka Carlsson tog fighten tillsammans med SSU:s ordförande Gabriel Wikström.
1 av 9
Grön ungdoms språkrör Rebecka Carlsson tog fighten tillsammans med SSU:s ordförande Gabriel Wikström. - Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24
SSU-toppen, Stockholmsdistriktet och flera andra hade samlats på Sveavägen 68.
2 av 9
SSU-toppen, Stockholmsdistriktet och flera andra hade samlats på Sveavägen 68. - Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24
Förbundssekreterare Ellinor Eriksson informerar om vad som skrivits på Twitter.
3 av 9
Förbundssekreterare Ellinor Eriksson informerar om vad som skrivits på Twitter. - Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24
Kaffe och hallonsoda hade dukats upp, bland mycket annat.
4 av 9
Kaffe och hallonsoda hade dukats upp, bland mycket annat. - Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24
undefined
5 av 9
undefined - Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24
Susanna Kierkegaard var inne bland kommentarsfält för första gången på länge. Nu tror hon att besöken blir mer frekventa.
6 av 9
Susanna Kierkegaard var inne bland kommentarsfält för första gången på länge. Nu tror hon att besöken blir mer frekventa. - Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24
Stockholmsdistriktet skulle hålla koll på bland annat Svenska Dagbladet, men hamnade ofta på Flashback ändå.
7 av 9
Stockholmsdistriktet skulle hålla koll på bland annat Svenska Dagbladet, men hamnade ofta på Flashback ändå. - Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24
undefined
8 av 9
undefined - Foto: Montage Nyheter24
undefined
9 av 9
undefined - Foto: SSU

Här tar de nätfighten

Nyheter24 var på plats när SSU tog kampen bland kommentarsfält och forum. "Det handlar om att återerövra internet".


Avpixlat gick ut med text

Förutom samtliga nationella medier (och några till) hade SSU:are fått i uppdrag att gå in i kommentarsfält på exempelvis debattsidan Newsmill.

På Aftonbladets hemsida var debattartikeln om kampanjen en av de mest kommenterade artiklarna. På Avpixlat var kommentarsfältet på artikeln om SSU allra hetast. Redaktionen på den främlingsfientliga sajten gick ut med en text där de bjöd in "antirasisterna" till att skriva en debattartikel i stället för att skicka dit "hordar av stenkastar-
demonstranter".

SSU i Gävleborg och Uppsala hade fått på sitt bord att gå in i Nyheter24:s kommentarsfält.

"Så, det är vi mot 100 000 flashbackare, eller?"

Orden är en SSU-medlems. Platsen är socialdemokratins högborg - Sveavägen 68 i Stockholm. Ungdomsförbundets topp har samlats tillsammans med Stockholmsdistriktet för att ta kampen mot rasism och hat på nätet. Nyheter24 var med när "nätfighten" inleddes.

– Det handlar om att återerövra internet som ett demokratiskt diskussionsforum, säger Rebecka Carlsson, språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom, som hakat på kampanjen.

SSU gick för en månad sedan ut med sin nätfightskampanj. När det var dags på söndagen hade Ung vänster, Ung pirat och Grön Ungdom anslutit liksom en rad andra organisationer. Reaktionen från nätet lät inte vänta på sig. SSU:s hemsida utsattes på söndagen för en överbelastningsattack och låg nere i flera timmar.

Ordföranden: "Lite lojt på Flashback"

Den här dagen hade varje distrikt blivit tilldelade medier vars kommentarsfält de skulle skriva i. I Stockholm var det Dagens Industri, Svenska Dagbladet och SVT Debatt som gällde - men ändå hamnade de flesta på Flashback och Avpixlat.

– Jag har framför allt varit inne på Flashback. Det har varit ungefär samma stämning som alltid, men lite lojt tycker jag. Nu på eftermiddagen så verkar många av de mest hårdföra som laddat i flera veckor ha gett upp, säger SSU:s förbundsordförande Gabriel Wikström.

"Här har vi en tråd som kommer att gå bananas", meddelar en av det 20-tal medlemmar som samlats på "68:an". SSU:arna har fått instruktioner både kring begrepp och argument. Det delas ut papper med information om hur ord som "massinvandring" och "svenskfientlig" används. 

På ett annat finns punkter om hur man argumenterar på nätet. Där går det exempelvis att läsa att man ska undvika ironi och att man ska uppmuntra positiva kommentarer. Källorna som finns för att hjälpa medlemmarna på traven är Migrationsverket, Expo och Utbildningsradion.

Susanna Kierkegaard, ordförande för SSU Vasastan, brukar nästan aldrig vara inne på nätforum och i kommentarsfält.

– Det känns meningslöst. Det känns som att ens röst drunknar i alla rasistiska kommentarer. De är så många och vi är så få därinne, men när man sitter tillsammans blir det lättare, säger hon.

Kommer du vara mer aktiv från och med nu?

– Jag tror det, nu har jag skaffat ett konto på Flashback. Man blev lite inspirerad, så jag kommer nog fortsätta.

Stämningen runt långbordet är hela tiden god. Det bjuds på chips, läsk, godis och annat gott. Då och då ber någon om hjälp i en Flashbacktråd eller på Twitter. Det är ett lagarbete, det är alla överens om. Men hur ska man göra för att ta fighten året om, inte bara ett par timmar en novembersöndag?

– Första steget är att man tänker: "vad skulle jag kunna göra?". Sen kan jag se framför mig att vi kommer komma tillbaka om ett par veckor, en månad eller ett halvår och påminna - nu är det dags igen att ta tillbaka nätet, säger Wikström.

– Det finns ingenting som säger att man bara kan göra det en gång om året. Det här visar att det är roligare och lättare att gå ihop när man ska jobba med nätaktivism, fyller Carlsson i.

Starka reaktioner på Twitter

SSU och en rad andra organisationer gick ut med en debattartikel i Aftonbladet på söndagen. Den hade dock inte skrivits under av något av de borgerliga ungdomsförbunden, trots att de fått frågan. Sverigedemokratisk ungdom fick ingen förfrågan på grund av ordföranden Gustav Kasselstrands svar på Nyheter24:s enkät i oktober.

– Vi anser inte att det behövs kampanjer mot yttrandefrihet, sa han då.

Inom SDU fanns det dock de som gärna hakade på, som Chang Frick, distriktsordförande för SDU Syd:

Annars har reaktionerna varit många, inte minst på Twitter. Initiativet har hyllats - och totalsågats. Här är några exempel:

SSU
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!