Sverigedemokraten kan få fängelse vid en fällande dom. Personerna på bilden har inget med händelsen att göra.
1 av 2
Sverigedemokraten kan få fängelse vid en fällande dom. Personerna på bilden har inget med händelsen att göra. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Polisen omhändertog sverigedemokraten efter händelsen och förde honom till fyllecell. Bilden är från ett annat tillfälle.
2 av 2
Polisen omhändertog sverigedemokraten efter händelsen och förde honom till fyllecell. Bilden är från ett annat tillfälle. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

SD-politiker riskerar fängelse för misshandel

En sverigedemokratisk politiker i Tierp har åtalats för misshandel. Han ska ha slagit ned en man och även bråkat med en annan i Gävle i september.


Det här hade SD-politikern druckit

4 starköl (50 cl)
2 starköl (33 cl)
Två glas whiskey

UPPSALA. En folkvald sverigedemokrat riskerar fängelse för misshandel av flera personer efter en festkväll i Gävle i slutet av september. Mannen, som är i 30-årsåldern, är kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Tierp. På fredagen åtalades han.

Enligt polisförhören ska han oprovocerat ha slagit ned en man och sedan börjat slåss med dennes vänner. Personen föll till marken av slaget men är osäker på om han svimmade av en kort stund. En annan fick sedan ett slag i ansiktet och skador på öga och runt munnen.

Minns vad som hände - före och efter

Den misstänkte SD-politikern hävdar att han inte minns att han slagit någon eftersom han druckit alkohol. Till polisen har han dock noggrant berättat om vad som hände före och efter bråket.

– Jag gick på en bro på väg tillbaka, då la jag märke till blåljus bakom mig. Det var två polistjejer som kom fram och sa att jag skulle åka med dem och sova ruset av mig, berättar SD-politikern i förhör.

En vän som var med mannen under kvällen säger till polisen att han minns att det blev "något gruff" men att han inte sett politikern dela ut några slag.

Om misshandeln bedöms som ringa är straffet böter eller maximalt sex månaders fängelse. En misshandel som ej bedöms som grov har annars ett maxstraff på två års fängelse.

– Han ska enligt uppgift från lokalföreningen sedan tidigare beslutat att lämna platsen, säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressekreterare till Nyheter24.

Joakim Larsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Tierp, vägrar kommentera åtalet när Nyheter24 når honom. Vi har också sökt den åtalade politikern utan framgång.


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.