Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-politiker riskerar fängelse för misshandel

- 10/12/2012, 15:32 -
Sverigedemokraten kan få fängelse vid en fällande dom. Personerna på bilden har inget med händelsen att göra.
1 av 2

Sverigedemokraten kan få fängelse vid en fällande dom. Personerna på bilden har inget med händelsen att göra.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Polisen omhändertog sverigedemokraten efter händelsen och förde honom till fyllecell. Bilden är från ett annat tillfälle.
2 av 2

Polisen omhändertog sverigedemokraten efter händelsen och förde honom till fyllecell. Bilden är från ett annat tillfälle.

Claudio Bresciani / SCANPIX

En sverigedemokratisk politiker i Tierp har åtalats för misshandel. Han ska ha slagit ned en man och även bråkat med en annan i Gävle i september.

UPPSALA. En folkvald sverigedemokrat riskerar fängelse för misshandel av flera personer efter en festkväll i Gävle i slutet av september. Mannen, som är i 30-årsåldern, är kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Tierp. På fredagen åtalades han.

Enligt polisförhören ska han oprovocerat ha slagit ned en man och sedan börjat slåss med dennes vänner. Personen föll till marken av slaget men är osäker på om han svimmade av en kort stund. En annan fick sedan ett slag i ansiktet och skador på öga och runt munnen.

Minns vad som hände - före och efter

Den misstänkte SD-politikern hävdar att han inte minns att han slagit någon eftersom han druckit alkohol. Till polisen har han dock noggrant berättat om vad som hände före och efter bråket.

– Jag gick på en bro på väg tillbaka, då la jag märke till blåljus bakom mig. Det var två polistjejer som kom fram och sa att jag skulle åka med dem och sova ruset av mig, berättar SD-politikern i förhör.

En vän som var med mannen under kvällen säger till polisen att han minns att det blev "något gruff" men att han inte sett politikern dela ut några slag.

Om misshandeln bedöms som ringa är straffet böter eller maximalt sex månaders fängelse. En misshandel som ej bedöms som grov har annars ett maxstraff på två års fängelse.

– Han ska enligt uppgift från lokalföreningen sedan tidigare beslutat att lämna platsen, säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressekreterare till Nyheter24.

Joakim Larsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Tierp, vägrar kommentera åtalet när Nyheter24 når honom. Vi har också sökt den åtalade politikern utan framgång.