Sverigedemokraterna får allt fler röster enligt Novus opinionsmätning.
1 av 2
Sverigedemokraterna får allt fler röster enligt Novus opinionsmätning. - Foto: Robin Haldert / SCANPIX
Enligt mätningen är SD Sveriges tredje största parti tillsammans med Miljöpartiet.
2 av 2
Enligt mätningen är SD Sveriges tredje största parti tillsammans med Miljöpartiet. - Foto: Faksimil: Novus/TV4

SD ökar - lockar väljare från Alliansen

Opinionsmätningen för december månad visar att SD fortsätter att locka väljare. Rösterna uppges framför allt komma från Alliansen.


Mätningen

V: 5,9% (-0,7)

S: 32,2% (-0,7)

MP: 9,0% (-0,6)

C: 5,1% (+1,0)

KD: 3,4% (+0,2)

FP: 6,1% (+0,7)

M: 28,4% (-0,3)

SD: 9,0% (+0,4)

Sverigedemokraternas framgångar går fortsatt framåt, det visar undersökningsföretaget Novus sista väljarbarometer för 2012.

Enligt mätningen delar SD tredjeplatsen som Sveriges största parti tillsammans med Miljöpartiet. Båda partierna får 9,0% i undersökningen, rapporterar Novus

Sverigedemokraternas ökning uppges främst bero på en uppgång bland äldre män och rösterna kommer framför allt från Alliansen. 

Samtidigt som Moderaterna har tappat röster har även de mindre Allianspartierna fått ett uppsving.

– Det finns ett ökat missnöje med moderaterna tror jag, så man tittar lite mer på de andra allianspartierna. Det kan också vara en rädsla att man tror att de kommer trilla ur, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Mätningen är baserad på telefonintervjuer med 2 000 personer mellan 26 november och 16 december. 12,3 procent av dessa var så kallade osäkra väljare.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kidnappad flicka befriad efter tio år

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.