SDU Syd kräver Kasselstrands avgång

- 17/01/2013, 18:46 -
Nu riktas avgångskrav från de egna leden mot Gustav Kasselstrand, SDU:s ordförande.
1 av 3

Nu riktas avgångskrav från de egna leden mot Gustav Kasselstrand, SDU:s ordförande.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

"Han har rätt att kräva min avgång om han vill det".
2 av 3

"Han har rätt att kräva min avgång om han vill det".

Drago Prvulovic / SCANPIX

Kasselstrand fick sparken från riksdagskansliet efter att han och SDU:s vice ordförande William Hahne skrivit en debattartikel där de kritiserat SD-ledningens hantering av Erik Almqvist.
3 av 3

Kasselstrand fick sparken från riksdagskansliet efter att han och SDU:s vice ordförande William Hahne skrivit en debattartikel där de kritiserat SD-ledningens hantering av Erik Almqvist.

Lars Pehrson

Sverigedemokratisk ungdom nekas bidrag från Ungdomsstyrelsen på grund av demokratiska brister. Nu kräver det största distriktet att ordföranden Gustav Kasselstrand avgår.

STOCKHOLM. För tredje året i rad missade Sverigedemokratisk ungdom bidrag från Ungdomsstyrelsen. Nu går ordföranden för distriktet med flest medlemmar ut och kräver att ordföranden Gustav Kasselstrand - och resten av förbundsstyrelsen - lämnar sina uppdrag.

– Om de hade någon skam i kroppen så skulle de avgå, säger Jonathan Lindqvist, tf ordförande för SDU Syd, till Nyheter24.

Han trodde redan innan fjolårets förbundskongress att ansökan skulle misslyckas. 

– Jag var helt övertygad om det, säger han.

Toppstyrd organisation

Bakgrunden är flera stadgeändringar som SDU gjort på senare tid som gjort organisationen toppstyrd. Det handlar till exempel om att förbundsstyrelsen måste godkänna styrelsen i nyskapade distrikt. Förbundsstyrelsen ville också att bara styrelseledamöter från respektive distrikt eller lokalförening ska få vara kongressombud. Men detta slogs till slut ned på årsmötet.

– Det hade i praktiken betytt att Kasselstrand och förbundsstyrelsen själv kunnat styra över vilka delegater med rösträtt de vill ha på nästa kongress. Det skulle vara ungefär lika demokratiskt som om Moderaterna själva fick bestämma vilka som ska få rösträtt i nästa riksdagsval, säger en anonym källa inom SDU till Nyheter24.

I beslutet från Ungdomsstyrelsen om att SDU nekas miljonbidrag är det just bristen på demokrati som läggs fram som en av anledningarna. Det handlar framför allt om kravet på att 25 procent av eventuella bidrag ska skickas från lokalföreningarna upp till riksorganisationen.

"Hans rätt att kräva min avgång om han vill"

De senaste dagarna har SDU-ordföranden Kasselstrand använt alla möjliga kanaler till att få ut budskapet att Ungdomsstyrelsens beslut varit politiskt. Lindqvist menar att det är ett vanligt sätt för honom att hantera sådana här saker.

– Kasselstrand lägger ut dimridåer för att slippa ansvaret själv. Problemet är att många medlemmar säkert köper det. Alla vet att vi behöver pengarna, säger han.

Förbundsordföranden själv tar avgångskravet med ro när Nyheter24 kontaktar honom.

– Det är hans rätt att kräva min avgång om han vill det, säger Kasselstrand och hävdar att ansökan varit fullvärdig och att det därför inte är styrelsens fel att den avslogs.

Sedan fortsätter han:

– Förbundet kämpar på som vanligt och i helgen samlades 15 av 16 distrikt, han (Lindqvist, reds. anm.) valde dock att stanna hemma.

Kasselstrand påpekar också att Lindqvist som det ser ut just nu kommer att lämna sin roll som tf ordförande på SDU Syds årsmöte om två veckor.

Flera internbråk

Nyheter24 har tidigare avslöjat flera bråk inom SDU. Inför förbundskongress ifjol försökte en grupp kuppa in Paula Bieler som ordförande, en kupp som stöddes av flera personer i moderpartiets topp.

På kongressen stod förbundssekreteraren Stefan Lundkvist i talarstolen och skrek att moderpartiet skulle hålla sina fingrar borta. Han antydde också att Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon, ombud för Blekinge, "legat sig till partitoppen". Senare avgick Lundkvist och sa att "SD är en osund sekt".