Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Borgerliga alliansen är en instabil sak"

Är allianståget på väg att spåra ur?
1 av 3

Är allianståget på väg att spåra ur?

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Alliansens alla partier, utom Folkpartiet, backar i ny undersökning.
2 av 3

Alliansens alla partier, utom Folkpartiet, backar i ny undersökning.

Malin Hoelstad / SCANPIX

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.
3 av 3

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Bertil Ericson / SCANPIX

Nyheter | 21/01/2013 08:09

Försprånget ökar för de rödgröna oppositionspartierna. Det visar den senaste opinionsundersökningen som presenteras på måndagen.

STOCKHOLM. Stödet för regeringspartierna minskar. I Aftonbladet/United Minds undersökning på måndagen är det bara Folkpartiet som går framåt av Alliansens fyra partier. Samtidigt går både Socialdemokraterna och Miljöpartiet framåt.

I exempelvis förra veckans partiledardebatt gick alliansledarna hårt åt att MP, S och Vänsterpartiet inte är enade. Enligt Aftonbladet är det en strategi som man kommer att ha ända fram till valet 2014. Men Carin Jämtin, socialdemokratisk partisekreterare, slår tillbaka.

– De kan inte känna sig trygga. Den borger­liga alliansen är en instabil sak, säger hon till Aftonbladet, och fortsätter sedan:

– Sverige står inför en situation med oerhört hög arbetslöshet och en väldigt hög ungdomsarbetslöshet. Då är det trist att regeringen fokuserar på det politiska spelet i stället för politiska sakfrågor.

Skiljde lika mycket 2009 - sen vann Alliansen

Moderaternas partisekreterare Kent Persson har inte mycket till övers för hennes resonemang.

– Carin Jämtin försöker skymma Socialdemokraternas egen tomhet på politik. De enda åtgärder de har är höjda skatter och höjda bidrag. Och sen kan de inte heller säga med vilka de ska genomföra dessa åtgärder, säger han till Aftonbladet.

Skillnaden mellan blocken liknar förhållandena i United Minds-undersökningar 2009. Under sommaren det året hade S, V och MP ett övertag med drygt sex procentenheter. Senare vann som bekant Alliansen valet 2010.

I måndagens undersökning är Sverigedemokraterna återigen tredje största parti med 10,1 procent.