Erik Almqvist - kvar i riksdagen.
1 av 2
Erik Almqvist - kvar i riksdagen. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Anna Hagwall ska ersätta Almqvist.
2 av 2
Anna Hagwall ska ersätta Almqvist. - Foto: Scanpix

Almqvist skulle avgå - är kvar i riksdagen

För en knapp månad sedan meddelade han att han skulle lämna riksdagen. Trots det sitter Erik Almqvist (SD) kvar på sin post.


STOCKHOLM. Sverigedemokraten Erik Almqvist skulle lämna både partiet och riksdagen efter skandalfilmen där han använder ord som "babbe", "blatte-lover" och "lilla horan". Men trots att beskedet om hans avgång kom den 30 december sitter han fortfarande kvar i Sveriges högst beslutande organ, skriver Riksdag och departement.

Riksdagskansliet bekräftar för tidningen att ingen avsägelseansökan skickats in. Enligt partiets egen hemsida skulle den formellt behandlas under vecka 3, alltså förra veckan. Ändå har inget hänt.

Almqvist själv menar att han inte kan påverka att det drar ut på tiden.

– Jag vill inte gå in på detaljer, men partiet har valt att gå in i ett projekt som är obruten mark. Det är mycket som ska på plats och man har kanske inte hållit tidsplanen. Det kan dra ut på en eller två veckor på tiden, men förhoppningsvis inte, säger han till Dagens Opinion.

Skandalmannen säger att han och partiet har en överenskommelse, därför har han inte lämnat in ansökan än.

– Vi har en uppgörelse inom partiet som jag följer, och min tid är i första hand disponibel för partiet, säger han till Riksdag och departement.

Han kommer att rösta om det är så att hans röst är avgörande. Han "står i förfogande" om partiet behöver honom.

Anna Hagwall, som är den som ska ersätta Almqvist, har ännu inte fått något besked om när hon ska in i riksdagen.

– Jag väntar på svar från Björn Söder (SD:s gruppledare i riksdagen, reds. anm). Jag vet ingenting, du får fråga honom, säger hon till Riksdag och departement.

"Be alla som drabbats om ursäkt"

Det var den 30 december som Almqvist sa att han lämnar sin riksdagsplats och säger upp sitt medlemskap i partiet. Efter beskedet visade det sig dock att hans företag ska anlitas av SD i partiets kommande mediesatsning.

Så här skrev Almqvist själv i ett pressmeddelande som släpptes då:

"Jag vill be alla som på olika sätt drabbats av mitt uppträdande för några år sedan om ursäkt och önskar min efterträdare och partiet all lycka till i framtiden. Mina misstag förändrar inte det faktum att nationen lider av stora och akuta problem som måste få en lösning genom en ny politik.

Jag kommer behålla mitt samhällsengagemang i annan form och hoppas att jag på sikt skall kunna återupprätta en del av mitt förlorade anseende och förtroende."

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Försäljningsfall för Ericsson

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.