"En jävla hycklare", skriver en SD-ledamot.
1 av 5
"En jävla hycklare", skriver en SD-ledamot. - Foto: SCANPIX / Faksimil
Björn Söder väntar på samtalet från Kent Persson.
2 av 5
Björn Söder väntar på samtalet från Kent Persson. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Moderaternas partisekreterare tycker SD har pekat på problem.
3 av 5
Moderaternas partisekreterare tycker SD har pekat på problem. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Markus Wiechel.
4 av 5
Markus Wiechel.
Stefan Löfven (S).
5 av 5
Stefan Löfven (S). - Foto: MAJA SUSLIN/ SCANPIX

Nu hyllas och hånas M av SD - på nätet

"Förväntar mig ett samtal" och "jävla hycklare". Båda reaktionerna kommer från sverigedemokratiska toppar om Moderaternas utspel om att minska invandringen.


Vill minska invandringen

Det var sent på fredagen som Billström i en intervju med Dagens Nyheter sa att ett av målen med den nya arbetsgruppen för migration och integration är att hitta ett sätt att minska asylinvandringen. Utspelet har fått kritik från samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna som välkomnar det men säger att det är stulet från deras politik.

STOCKHOLM. Under helgen och måndagen flödade kritiken från Alliansen och oppositionen mot migrationsminister Tobias Billström (M). Han vill minska asylinvandringen. Sverigedemokraterna tycker att han stulit deras politik.

Nu går flera SD-toppar ut på bland annat Facebook och attackerar honom. Riksdagsledamoten Markus Wiechel kallar Billström "jävla hycklare".

"Billström är en jävla hycklare och M som parti inte bättre. När en svenskfientlig statsminister som Reinfeldt slänger ur sig att SD:s politik inte fungerar och sedan själv kopiera den, då har det gått långt. Kalla oss rasister och sedan säga samma sak som oss? Nej usch. Byt statsminister nu. Menar M allvar är det dags att snacka", skriver han.

"Svenskfientlig" är ett begrepp som brukar tillskrivas de flesta som SD:are och högerextrema menar är rasistiska mot de som de själva anser är "svenskar".

I den kommunikationsplan som SD presenterade i höstas stod det bland annat att företrädare ska undvika svordomar och "stötande uttryck". Trots upprepade försök har dock presschefen Martin Kinnunen inte gett något svar om ifall Wiechels inlägg bryter mot de riktlinjerna.

Reinfeldt kommer inte prata

Efter migrationsministerns utspel försvarade partisekreteraren Kent Persson (M) hållningen och nämnde även att "SD pekat på en del problem". Trots detta kommer dock statsministern Fredrik Reinfeldt inte kommentera asylpolitiken.

– Det finns inga planer på det i nuläget, säger hans pressekreterare Markus Friberg till Nyheter24.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har också använt sig av Facebook. Han skriver att han väntar på ett samtal från kollegan Persson:

"Om Moderaterna menar allvar förväntar jag mig inom kort ett samtal från Moderaternas partisekreterare. Det återstår nu att se. I annat fall står de fast vid sin tidigare överenskommelse med extremisterna i Miljöpartiet om att öppna Sveriges gränser än mer och Moderaternas utspel är, ja just det, bara ett utspel", skriver han.

Löfven: "Det är oanständigt"

Även Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har gått till attack mot M-utspelet. Han försvarar rätten till asyl i ett långt inlägg på sin Facebooksida. Där kallar han agerandet för "oanständigt".

"Vänner, regeringen Reinfeldt har konsekvent skyllt sina misslyckanden med jobben och skolan på andra. Nu har man pekat ut en av samhällets mest utsatta grupper: de människor som söker skydd från krig, terror och förtryck. De gör det med ett avhumaniserande språk, där människor på flykt från krig beskrivs som 'flöden' och 'volymer'", skriver S-ledaren.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.

200 miljoner till idrott för unga

1 timme sedan
Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

1 timme sedan
USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.