Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu hyllas och hånas M av SD - på nätet

"En jävla hycklare", skriver en SD-ledamot.
1 av 5

"En jävla hycklare", skriver en SD-ledamot.

SCANPIX / Faksimil

Björn Söder väntar på samtalet från Kent Persson.
2 av 5

Björn Söder väntar på samtalet från Kent Persson.

Leif R Jansson / SCANPIX

Moderaternas partisekreterare tycker SD har pekat på problem.
3 av 5

Moderaternas partisekreterare tycker SD har pekat på problem.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Markus Wiechel.
4 av 5

Markus Wiechel.

Stefan Löfven (S).
5 av 5

Stefan Löfven (S).

MAJA SUSLIN/ SCANPIX

Nyheter | 05/02/2013 15:37

"Förväntar mig ett samtal" och "jävla hycklare". Båda reaktionerna kommer från sverigedemokratiska toppar om Moderaternas utspel om att minska invandringen.

STOCKHOLM. Under helgen och måndagen flödade kritiken från Alliansen och oppositionen mot migrationsminister Tobias Billström (M). Han vill minska asylinvandringen. Sverigedemokraterna tycker att han stulit deras politik.

Nu går flera SD-toppar ut på bland annat Facebook och attackerar honom. Riksdagsledamoten Markus Wiechel kallar Billström "jävla hycklare".

"Billström är en jävla hycklare och M som parti inte bättre. När en svenskfientlig statsminister som Reinfeldt slänger ur sig att SD:s politik inte fungerar och sedan själv kopiera den, då har det gått långt. Kalla oss rasister och sedan säga samma sak som oss? Nej usch. Byt statsminister nu. Menar M allvar är det dags att snacka", skriver han.

"Svenskfientlig" är ett begrepp som brukar tillskrivas de flesta som SD:are och högerextrema menar är rasistiska mot de som de själva anser är "svenskar".

I den kommunikationsplan som SD presenterade i höstas stod det bland annat att företrädare ska undvika svordomar och "stötande uttryck". Trots upprepade försök har dock presschefen Martin Kinnunen inte gett något svar om ifall Wiechels inlägg bryter mot de riktlinjerna.

Reinfeldt kommer inte prata

Efter migrationsministerns utspel försvarade partisekreteraren Kent Persson (M) hållningen och nämnde även att "SD pekat på en del problem". Trots detta kommer dock statsministern Fredrik Reinfeldt inte kommentera asylpolitiken.

– Det finns inga planer på det i nuläget, säger hans pressekreterare Markus Friberg till Nyheter24.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har också använt sig av Facebook. Han skriver att han väntar på ett samtal från kollegan Persson:

"Om Moderaterna menar allvar förväntar jag mig inom kort ett samtal från Moderaternas partisekreterare. Det återstår nu att se. I annat fall står de fast vid sin tidigare överenskommelse med extremisterna i Miljöpartiet om att öppna Sveriges gränser än mer och Moderaternas utspel är, ja just det, bara ett utspel", skriver han.

Löfven: "Det är oanständigt"

Även Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har gått till attack mot M-utspelet. Han försvarar rätten till asyl i ett långt inlägg på sin Facebooksida. Där kallar han agerandet för "oanständigt".

"Vänner, regeringen Reinfeldt har konsekvent skyllt sina misslyckanden med jobben och skolan på andra. Nu har man pekat ut en av samhällets mest utsatta grupper: de människor som söker skydd från krig, terror och förtryck. De gör det med ett avhumaniserande språk, där människor på flykt från krig beskrivs som 'flöden' och 'volymer'", skriver S-ledaren.