Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna drabbas av fler avhopp

- 07/02/2013, 09:39 -
Åkesson har problem i kommunerna.
1 av 3

Åkesson har problem i kommunerna.

Fredrik Persson / SCANPIX

47 tomma stolar - nio fler än i september.
2 av 3

47 tomma stolar - nio fler än i september.

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

"Vi växte lite mer än vad många räknat med".
3 av 3

"Vi växte lite mer än vad många räknat med".

Annika af Klercker / SvD / SCANPIX

Sedan i september har Sverigedemokraterna tappat ytterligare nio mandat i landets kommuner. 47 av 54 tomma stolar i landet är sverigedemokratiska, visar den senaste statistiken.

SVERIGE. Det finns 54 platser i kommunfullmäktigesalarna runtom i landet som i dag står tomma. På 87 procent av dessa skulle det ha suttit en sverigedemokrat.

Enligt de senaste siffrorna från Valmyndigheten har ytterligare nio SD-ledamöter lämnat sina uppdrag efter den kartläggning Nyheter24 gjorde i september. Värst drabbat är kommunerna Eskilstuna (fyra tomma stolar) samt Ulricehamn, Trollhättan och Alvesta (tre tomma stolar hos samtliga).

Inför valet 2010 lovade partiledaren Jimmie Åkesson "inga fler tomma stolar".

– I dag skulle vi ju kunna tillsätta alla de där stolarna, ifall det var tillåtet. Nu är det ju inte det, utan vi får helt enkelt vänta ett år till, sa han till Expressen hösten 2009.

"Växte lite mer än vi räknat med"

Trots det blir de tomma stolarna fler för varje månad som går. Åkesson har tidigare sagt att anledningen är att partiet fortfarande är ungt och att folk kanske inte riktigt förstått vad de gett sig in på.

– Vi växte lite mer än vad många hade räknat med. Många som stod långt ned på listorna kom in som antingen ledamöter eller ersättare i kommunerna. Det kanske inte var vad de hade tänkt sig egentligen utan man kanske ställde upp mer av lojalitet till partiet. Sen är det också många nya som kanske hade helt andra förväntningar på politiken, sa han till Nyheter24 i september.

En av alla som hoppat av är Karl Staaf i Fagersta. Han tröttnade på interna stridigheter i partiet.

– Det var för mycket karriärister och knivhugg i ryggen, sa han tidigare till Nyheter24.