Pär Norling får sparken och varnar för uppror.
1 av 6
Pär Norling får sparken och varnar för uppror. - Foto: Scanpix / Pressfoto Sverigedemokraterna
SD-gruppledaren Pär Norling i Bollnäs.
2 av 6
SD-gruppledaren Pär Norling i Bollnäs. - Foto: Pressfoto Sverigedemokraterna
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids.
3 av 6
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till.
4 av 6
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit.
5 av 6
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Jimmie Åkessons kommunikationsplan och nolltolerans verkar än så länge inte fungera särskilt bra.
6 av 6
Jimmie Åkessons kommunikationsplan och nolltolerans verkar än så länge inte fungera särskilt bra. - Foto: Anders Wiklund / Scanpix

SD-politiker får sparken - varnar för uppror

Sverigedemokraten Pär Norling, som suttit i kommunfullmäktige i Bollnäs utesluts efter att ha gått till attack mot islam. Nu varnar han för att det kan bli uppror inom partiet: "De är förbannade".


Politisk vilde

Pär Norling har varit Sverigedemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige i Bollnäs och är ordinarie ledamot i fullmäktige sedan valet 2010. Sverigedemokraterna har 3 av 45 platser.

Han kan välja att sitta kvar i fullmäktige, då som politisk vilde, trots att han uteslutits ur partiet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur sverigedemokraten Pär Norling gått till attack mot både islam och invandrare. 

Pär Norling sa i en intervju att islam borde "totalförbjudas" och att muslimer bara kostar pengar och inte fyller någon funktion i samhället.

På lördagen rapporterade Hela Hälsingland att kommunpolitikern utesluts ur Sverigedemokraterna. Beslutet ska ha tagits av en enig partistyrelse.

– Han har gjort uttalanden som strider mot partiets värderingar, som bland annat att utvisa människor för deras religion. Det är en linje som partiet inte står för, säger sverigedemokraternas pressansansvarige Martin Kinnunen till Hela Hälsingland .

Pär Norling säger till Expressen att han känner sig sviken av partiet. Samtidigt säger han att ett 50-tal partimedlemmar nu vill lämna partiet på grund av det som har hänt.

– De tänker gå ur partiet om jag inte får fortsätta. Det är många från Skåne som har ringt. De är besvikna, säger Pär Norling.

Pär Norling kan nu sitta kvar i fullmäktige som politisk vilde.

– Lokalavdelningen vänder sig emot det här beslutet. De är förbannade, säger Pär Norling, till Expressen.

Tidigare i veckan visade Nyheter24:s granskning hur sverigedemokratiska företrädare sprider inlägg från sajter som Exponerat, Fria Tider och nynazistiska Svenskarnas partis tidning Realisten. Ändå valde Linus Bylund, pressekreterare till partiledaren Jimmie Åkesson, att inte ta avstånd från länkningarna.

Något som han fick kritik för.

– Jag tycker inte man kan gå ut och säga så där om man sitter i den position han har. Han är helt ute och seglar, säger Dick Johansson, SD-ordförande i Helsingborg, till Nyheter24.

Han undrar om Bylund har en annan åsikt än partiledaren Åkesson, som ju utannonserat en nolltolerans mot bland annat extremism och rasism.

Nyheter24:s granskning ledde även till att Helsingborgordföranden Dick Johansson gick ut och sa att han vill utesluta partikamraten Kjell Dahlin, som länkade till nazistbloggen Realisten.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

1 timme sedan
Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.