Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hoppade av - för att slippa "muta" Almqvist

- 14/02/2013, 17:03
Uppgörelsen med Erik Almqvist ska ha fått Eric Myrin, Oscar Sjöstedt och Christofer Dulny att lämna företagets styrelse.
1 av 5

Uppgörelsen med Erik Almqvist ska ha fått Eric Myrin, Oscar Sjöstedt och Christofer Dulny att lämna företagets styrelse.

SCANPIX / Montage

Erik Almqvist vägrar lämna riksdagen om han inte får betalt.
2 av 5

Erik Almqvist vägrar lämna riksdagen om han inte får betalt.

Fredrik Persson / SCANPIX

Åkesson vill ha bort honom.
3 av 5

Åkesson vill ha bort honom.

Fredrik Persson / SCANPIX

Den 30 december kom beskedet att Almqvist skulle lämna riksdagen.
4 av 5

Den 30 december kom beskedet att Almqvist skulle lämna riksdagen.

FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Almqvist, Ekeroth och filmen där de beväpnar sig med järnrör.
5 av 5

Almqvist, Ekeroth och filmen där de beväpnar sig med järnrör.

SCANPIX / Faksimil Expressen

Här är en av anledningarna bakom att Erik Almqvist ännu inte lämnat riksdagen. Flera sverigedemokratiska tjänstemän hoppade av från företaget Samtid & Framtid - eftersom de inte kunde stå för "mutan".

STOCKHOLM. Erik Almqvist ska få fyra miljoner kronor i ersättning för att lämna riksdagen och i stället arbeta som konsult. Men företaget han ska anlitas av, SD:s dotterbolag Samtid & Framtid AB, har drabbats av flera avhopp.

Pressekreteraren Eric Myrin och de politiska sekretrerarna Christofer Dulny och Oscar Sjöstedt, lämnade nyligen styrelsen i bolaget. De tre sverigedemokraternas avhopp berodde enligt Expressen på att de inte vill ha ansvaret för den "muta" som partiet betalar till Almqvist.

I stället har presschefen Martin Kinnunen klivit in som enda ordinarie ledamot i företaget. Kvar som suppleant i styrelsen finns Paula Bieler, som blev känd när hon kandiderade mot Gustav Kasselstrand i kampen om ordförandeposten i Sverigedemokratisk ungdom, SDU. Den misslyckade kuppen hade stöd hos flera i partitoppen.

Förnekar att avhoppet beror på Almqvist

När Nyheter24 når Dulny och Sjöstedt tillbakavisar de uppgifterna om att de skulle ha hoppat av på grund av affären med Almqvist.

– Företaget har gått in i en annan fas där det kommer vara mer aktivt. I övrigt har jag inget mer att berätta, säger Dulny till Nyheter24.

Sjöstedt menar att han inte längre har tid för företaget som han var med och startade upp.

– Eftersom min tid är väldigt dyrbar informerade jag ägaren inför senaste bolagsstämman att jag inte står till förfogande för omval, säger han till Nyheter24.

Ingen av dem vill säga vad de tycker om uppgörelsen mellan SD och Almqvist.

Kinnunen förklarar att styrelseförändringen varit en av orsakerna bakom att Almqvist inte lämnat riksdagen. Detta trots att beskedet om att han skulle göra det kom den 30 december efter den så kallade järnrörsskandalen.

– Det är klart att förändringar i bolagsstyrelsen gör att det kan bidra till att det tar lite längre tid. Det är många olika detaljer som lett fram till den här förändringen, säger han till Expressen.

Kallar avtalet "dubbelmoral"

Avtalet mot Almqvist har stött på kraftig intern kritik. Allan Jönsson, tidigare partistyrelseledamot och SD-ordförande i Bjuv, tycker att partiet gör helt fel.

– Det är som att belöna en individ som gjort något dåligt, sa han till Nyheter24 i förra veckan.

Även Dick Johansson, ordförande för SD i Helsingborg, är kritisk.

– Det är ju lite dubbelmoral. Men visst, Erik är en duktig kille och han var en bra ekonomisk-politisk talesperson, sa han tidigare till Nyheter24.