Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Avhopparen kommer rösta med SD

- 11/03/2013, 11:04 -
Olle Larsson tar plats i riksdagen på måndagen.
1 av 4

Olle Larsson tar plats i riksdagen på måndagen.

Härjedalens kommun / SCANPIX

Julia Kronlid är föräldraledig - och ersätts av Larsson.
2 av 4

Julia Kronlid är föräldraledig - och ersätts av Larsson.

Sverigedemokraterna

Tidigare i år klev Anna Hagwall in som ordinarie ledamot i stället för Erik Almqvist.
3 av 4

Tidigare i år klev Anna Hagwall in som ordinarie ledamot i stället för Erik Almqvist.

SCANPIX / Montage

Detta efter filmerna där Almqvist säger "babbe", "blatte-lover" och "hora", samt där SD-männen beväpnar sig med järnrör.
4 av 4

Detta efter filmerna där Almqvist säger "babbe", "blatte-lover" och "hora", samt där SD-männen beväpnar sig med järnrör.

SCANPIX / Faksimil Expressen

På måndagen tillträder Olle Larsson, Härjedalspartiet, i riksdagen. Men den före detta sverigedemokraten kommer att samarbeta med sitt gamla parti - och få ta del av deras resurser.

STOCKHOLM. En avhoppare tar plats i riksdagen på ett sverigedemokratiskt mandat. Men Olle Larsson kommer att samarbeta med sitt gamla parti.

– Jag kommer att samarbeta med SD. Och jag kommer att rösta med dem, säger han till Nyheter24.

Han bekräftar också att han kommer att ha tillgång till samma resurser som alla sverigedemokratiska riksdagsledamöter. Det är dock inte helt bestämt om han kommer att ingå i partiets riksdagsgrupp.

År 2011 lämnade Larsson Sverigedemokraterna. Sedan startade han det egna Härjedalspartiet. På måndagen kommer han in i riksdagen som ersättare för föräldralediga SD-ledamoten Julia Kronlid.

"Stödjer deras politik"

Larsson menar att han inte följt partiets politik så noga sedan avhoppet. Men han tror att de kan komma bra överens.

– Jag stödjer deras politik. Att jag lämnade var för att jag tyckte att de inte jobbade tillräckligt hårt med landsbygdsfrågor, säger han.

Genom Härjedalspartiet har han framför allt drivit frågor som rör just landsbygden. I riksdagen vill han "synliggöra den potential" som finns där.

När det gäller SD:s mest profilerade fråga - invandringspolitiken - hävdar han att han har för dålig koll. Men tillägger sedan:

– Uppenbarligen har Sverige misslyckats.

Träffade Åkesson

Sedan avhoppet har Larsson inte haft någon kontakt med de sverigedemokrater som sitter i riksdagen. Den som på senare tid samtalat med honom är partiledaren Jimmie Åkesson. Han reste upp till Härjedalen i december och träffade Larsson.

På måndagen är det främst praktiska saker som står på agendan för den nye riksdagsledamoten - bland annat en it-introduktion. Inom några dagar lär han få hundraprocentig klarhet i hur samarbetet mellan honom och SD ska fungera.

Uppdaterat 13.43:

På måndagseftermiddagen meddelar Sverigedemokraterna att Larsson kommer att ingå i partiets riksdagsgrupp.

– Jag tror att Olle Larsson med sitt landsbygdsperspektiv kan tillföra nya perspektiv i partiets riksdagsarbete. Tvärt emot vad man kunnat läsa om i media är min uppfattning, efter de samtal vi haft med Olle Larsson, att vi får in en lagspelare i riksdagen, säger Björn Söder, partisekreterare och gruppledare, i ett pressmeddelande.