Olle Larsson tar plats i riksdagen på måndagen.
1 av 4
Olle Larsson tar plats i riksdagen på måndagen. - Foto: Härjedalens kommun / SCANPIX
Julia Kronlid är föräldraledig - och ersätts av Larsson.
2 av 4
Julia Kronlid är föräldraledig - och ersätts av Larsson. - Foto: Sverigedemokraterna
Tidigare i år klev Anna Hagwall in som ordinarie ledamot i stället för Erik Almqvist.
3 av 4
Tidigare i år klev Anna Hagwall in som ordinarie ledamot i stället för Erik Almqvist. - Foto: SCANPIX / Montage
Detta efter filmerna där Almqvist säger "babbe", "blatte-lover" och "hora", samt där SD-männen beväpnar sig med järnrör.
4 av 4
Detta efter filmerna där Almqvist säger "babbe", "blatte-lover" och "hora", samt där SD-männen beväpnar sig med järnrör. - Foto: SCANPIX / Faksimil Expressen

Avhopparen kommer rösta med SD

På måndagen tillträder Olle Larsson, Härjedalspartiet, i riksdagen. Men den före detta sverigedemokraten kommer att samarbeta med sitt gamla parti - och få ta del av deras resurser.


SD:s ersättare

På kort tid har tre sverigedemokratiska ledamöter behövts ersättas i riksdagen. 

Markus Wiechel klev in som ordinarie ledamot i november efter Lars Isovaaras rasistattack som fick honom att lämna riksdagen och SD. 

Anna Hagwall kom in i februari efter att Erik Almqvist sent om sider lämnat sin riksdagsplats, en effekt av den så kallade järnrörsskandalen.

Nu kliver alltså Olle Larsson in och ersätter Julia Kronlid som ska bli mamma.

STOCKHOLM. En avhoppare tar plats i riksdagen på ett sverigedemokratiskt mandat. Men Olle Larsson kommer att samarbeta med sitt gamla parti.

– Jag kommer att samarbeta med SD. Och jag kommer att rösta med dem, säger han till Nyheter24.

Han bekräftar också att han kommer att ha tillgång till samma resurser som alla sverigedemokratiska riksdagsledamöter. Det är dock inte helt bestämt om han kommer att ingå i partiets riksdagsgrupp.

År 2011 lämnade Larsson Sverigedemokraterna. Sedan startade han det egna Härjedalspartiet. På måndagen kommer han in i riksdagen som ersättare för föräldralediga SD-ledamoten Julia Kronlid.

"Stödjer deras politik"

Larsson menar att han inte följt partiets politik så noga sedan avhoppet. Men han tror att de kan komma bra överens.

– Jag stödjer deras politik. Att jag lämnade var för att jag tyckte att de inte jobbade tillräckligt hårt med landsbygdsfrågor, säger han.

Genom Härjedalspartiet har han framför allt drivit frågor som rör just landsbygden. I riksdagen vill han "synliggöra den potential" som finns där.

När det gäller SD:s mest profilerade fråga - invandringspolitiken - hävdar han att han har för dålig koll. Men tillägger sedan:

– Uppenbarligen har Sverige misslyckats.

Träffade Åkesson

Sedan avhoppet har Larsson inte haft någon kontakt med de sverigedemokrater som sitter i riksdagen. Den som på senare tid samtalat med honom är partiledaren Jimmie Åkesson. Han reste upp till Härjedalen i december och träffade Larsson.

På måndagen är det främst praktiska saker som står på agendan för den nye riksdagsledamoten - bland annat en it-introduktion. Inom några dagar lär han få hundraprocentig klarhet i hur samarbetet mellan honom och SD ska fungera.

Uppdaterat 13.43:

På måndagseftermiddagen meddelar Sverigedemokraterna att Larsson kommer att ingå i partiets riksdagsgrupp.

– Jag tror att Olle Larsson med sitt landsbygdsperspektiv kan tillföra nya perspektiv i partiets riksdagsarbete. Tvärt emot vad man kunnat läsa om i media är min uppfattning, efter de samtal vi haft med Olle Larsson, att vi får in en lagspelare i riksdagen, säger Björn Söder, partisekreterare och gruppledare, i ett pressmeddelande.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

1 timme sedan
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.