Är medierna för kritiska mot regeringen?
1 av 4
Är medierna för kritiska mot regeringen? - Foto: LISA OLAISON / SCANPIX
Fredrik Reinfeldt efter sitt tal på Moderaternas Sverigemöte.
2 av 4
Fredrik Reinfeldt efter sitt tal på Moderaternas Sverigemöte. - Foto: LISA OLAISON / SCANPIX
Jonas Sjöstedts parti ökar mest.
3 av 4
Jonas Sjöstedts parti ökar mest. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Stefan Löfvens socialdemokrater backar något, men totalt är stödet för oppositionen markant större än för regeringen.
4 av 4
Stefan Löfvens socialdemokrater backar något, men totalt är stödet för oppositionen markant större än för regeringen. - Foto: MAJA SUSLIN/ SCANPIX

Reinfeldt skyller tappet på medierna

I den andra opinionsmätningen på kort tid backar Moderaterna rejält. Statsminister Fredrik Reinfeldt menar att "ensidig granskning" ligger bakom raset.


Hela undersökningen

Kristdemokraterna
4,6 procent (+1,3)
Moderaterna
25,9 procent (-1,7)
Folkpartiet
6,2 procent (+1,5)
Centerpartiet
4,3 procent (+0,3)

Miljöpartiet
7,9 procent (-1,1)
Socialdemokraterna
31,6 procent (-1,3)
Vänsterpartiet
7,8 procent (+1,6)

Sverigedemokraterna
10,3 procent (-0,8)

1 158 svarade på frågan "hur skulle du rösta om det var val till riksdagen i dag?" under perioden 17 februari-17 mars. Undersökningen genomfördes online.

SVERIGE. Moderaterna är på väg nedåt i opinionen och statsminister Fredrik Reinfeldt är pressad med ett och ett halvt år kvar till valet. Då skyller han kräftgången på medierna.

– Det är ju flera mätningar som visar att de fyra ­oppositionspartierna har en övervikt. Det följer naturligtvis av ett klimat där det är en väldigt ensidig granskning och kritik mot regeringen, säger han till Aftonbladet.

Korvgrillningen - "ett bra möte"

I United Minds undersökning som presenteras på måndagen får Moderaterna 25,9 procent av väljarstödet, en tillbakagång med 1,7 procentenheter. Även om de mindre partierna går framåt har Alliansens största parti alltså problem. Siffrorna kommer en knapp månad efter mötet i Maramö, som kritiserades för att vara mer korvgrillning än bestå av konkreta förslag.

– För mig och för Alliansen var det ett bra möte som la fast hur vi ska arbeta för att vinna en tredje valseger, säger Reinfeldt till Aftonbladet.

På söndagen visade en Sifomätning att Moderaterna backar och Socialdemokraterna går starkt framåt.

Vänsterpartiet ökar mest

De som ökar mest i mätningen är Vänsterpartiet som nästan är ikapp Miljöpartiet. De krisande småpartierna i Alliansen - Kristdemokraterna och Centerpartiet - hamnar båda över riksdagsspärren.

Socialdemokraterna når 31,6 procent, en klar tillbakagång jämfört med förra månaden. Tillsammans med V och MP får de 47,3 procent, att sätta mot Alliansens 41 procent.

Skillnaden mellan de politiska blocken är större än den var under motsvarande period inför förra valet. Även då var dock oppositionen större.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!