1 av 5
Vad tycker Jimmie Åkesson egentligen om Avpixlat?
2 av 5
Vad tycker Jimmie Åkesson egentligen om Avpixlat? - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Från vänster: Mats Dagerlind, Hera Lamppu Maduro, Stefan Torssell, Mrutyuanjai Mishra. Samtliga skribenter på Avpixlat.
3 av 5
Från vänster: Mats Dagerlind, Hera Lamppu Maduro, Stefan Torssell, Mrutyuanjai Mishra. Samtliga skribenter på Avpixlat. - Foto: Privat / Faksimil / Montage
När Avpixlat drog igång sa han att det var hans eget projekt, något han snabbt drog tillbaka.
4 av 5
När Avpixlat drog igång sa han att det var hans eget projekt, något han snabbt drog tillbaka. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Kent Ekeroth upplåter ett bankgironummer till Avpixlat liksom en domän.
5 av 5
Kent Ekeroth upplåter ett bankgironummer till Avpixlat liksom en domän. - Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Avpixlat erkänner koppling till Sverigedemokraterna

I en nysignerad krönika erkänner Avpixlatskribenten Mats Dagerlind rasistbloggens kopplingar till Sverigedemokraterna. Något som tidigare har förnekats. Partiets presschef, Martin Kinnunen, är dock bestämd:
– Vi vet överhuvudtaget inte vilka som skriver på sidan, säger han till Nyheter24.


"Åkesson korrekt framställd"

I november sa Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen till Nyheter24 att Jimmie Åkesson blivit felciterad av Sydsvenskan. "Hans uttalande handlar inte specifikt om någon blogg utan berör fenomenet med invandringskritiska och sverigevänliga bloggar på nätet i allmänhet, sa Kinnunen då".

Något som dementerades av Niklas Orrenius, journalisten som gjorde intervjun för Sydsvenskan.

– Han är korrekt framställd, det var väldigt tydligt att vi pratade om Avpixlat.

STOCKHOLM. "Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra".

Så kommenterade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson rasistbloggen Avpixlat i en artikel i Sydsvenskan 2011. En sajt som Åkesson vill framhäva som "sund" – detta trots att man tidigare hängt ut oskyldiga våldtäktsoffer och dag­ligen sprider rasism, muslimhat och attackerar privatpersoner med invandrarbakgrund.

Inte bara krönikör

Under 2011 framkom det att SD:s riksdagsledamot Kent Ekeroth är med och ser till att sajten går runt ekonomiskt, samtidigt som han förnekade övrig inblandning.

– Nej, det är inte mitt projekt. Det jag talade om, vilket framgår tydligt, är att insamlingen av pengarna är mitt eget initiativ - inte sajten som sådan. Precis som jag hävdat hittills, skrev Ekeroth i ett mejl till Nyheter24.

Aftonbladets granskning av sajten framkom det även att krönikören Mats Dagerlind inte bara bistår med sina krönikor - utan även står för en del av det övriga innehållet.

Något han själv förnekade då.

Avpixlat - en plattform för SD

Under måndagen publicerade emellertid Dagerlind en ny krönika i vilken han för första gången understryker kopplingen mellan Avpixlat och Sverigedemokraterna. Något som först uppmärksammades av antirasistsajten Inte rasist, men.

"Avpixlat samlar, mobiliserar, informerar, utbildar, värvar och ger röst åt den Sverigevänliga folkrörelsens och Sverigedemokraternas gräsrötter. Inget annat politiskt parti i Sverige, inte ens de två stora, Socialdemokraterna och Moderaterna,har en partinära politisk plattform på nätet som kommer ens i närheten av att samla så många hängivna läsare som Avpixlat", skriver Dagerlind.

Sverigedemokraternas presschef, Martin Kinnunen, hävdar dock att det inte existerar någon koppling mellan Avpixlat och Sverigedemokraterna.

– Såvitt jag kan se framkommer ingenting om någon koppling i den texten. Skribenten påstår att deras sida fungerar som en partinära plattform. Jag antar att det är en ambition men ur Sverigedemokraternas synvinkel existerar ingen koppling eller samarbete. Vi vet överhuvudtaget inte vilka som skriver på sidan och vi har ingen möjlighet att påverka dess innehåll, säger Kinnunen till Nyheter24.

"På uppdrag av staten"

I samma krönika passar Dagerlind på att anklaga judar för att medvetet mörka vilka som ligger bakom attacker och hat mot judar i Sverige. Detta med anledning av en debattartikel av Mathan Ravid på DN Kultur i december 2012.

Enligt Dagerlind är det en konspiration som, "på uppdrag av staten", medvetet arbetar för att dra Sverigedemokraterna i smutsen.

"Att (Mathan) Ravid får hjälp av Expo med detta är på ett sätt inte förvånande. Organisationen bildades på den tid då det verkligen fanns högerextrema aktivistgrupper i Sverige som begick ett stort antal allvarliga brott. Idag famlar Expo desperat efter nya objekt att intressera sig för som kan legitimera organisationens fortsatta existens och utkvittering av rundhänta statsbidrag. Expos huvudsakliga uppgift idag är att på uppdrag av bl.a. staten, fackföreningarna, media och sju politiska partier obstruera mot demokratin i syfte att stoppa det åttonde partiet, Sverigedemokraterna", skriver Dagerlind.

– Jag tror inte man behöver vara statsvetarprofessor för att förstå att sidans innehåll sett annorlunda ut om partiets kommunikationsavdelning haft något att säga till om. Vi planerar just nu för att senare under året kunna lansera en plattform på nätet för partiorganet SD-Kuriren vilket vi knappast hade gjort om vi redan haft en plattform, säger Kinnunen.

Men du ser inget problem i att det som skrivs trots allt förknippas med Sverigedemokraterna?

– Jag tror att ytterst få läsare sätter likhetstecken mellan SD och anonyma nyhetsbloggar på internet men det är klart att det alltid är problematiskt om man tvingas ta ansvar för saker man ej kan påverka, säger Kinnunen till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mordmisstänkt 16-åring ska undersökas

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.