Smset som skickades till vänsterpartisten under påskhelgen.
1 av 3
Smset som skickades till vänsterpartisten under påskhelgen. - Foto: Faksimil / Vänsterpartiet
Snecker fick motta liknande sms för två år sedan - liksom många andra rödgröna kvinnor i Norrköping.
2 av 3
Snecker fick motta liknande sms för två år sedan - liksom många andra rödgröna kvinnor i Norrköping. - Foto: SCANPIX / Vänsterpartiet
Christina Höj Larsen stöttar sin partikamrat.
3 av 3
Christina Höj Larsen stöttar sin partikamrat. - Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX

Sexsmset till vänsterpartisten: "Vi är ett gäng kåta gubbar"

När Linda Snecker (V) satt och njöt av den sista påskledigheten plingade det till i telefonen. Hon hade fått ett sms med sextrakasserier. "Det är klart det är otrevligt".


Ur Sneckers blogginlägg:

"Det är inte ovanligt att kvinnor utsätts för trakasserier, hot och våld. Många gånger finns det en sexuell underton. Att jag inte är ensam är inte någon tröst. Men det finns väldigt många kvinnor som utsätts för samma sak som jag. Som har betydligt högre positioner och mer makt och som har lärt sig att titta över axeln när dom går utanför dörren och att inte prata med okänd människor. Att inte lita på någon när man är ensam. Jag vill inte hamna där. Men jag är rädd för att hamna där. Och det är den makten som ”Hubert” och alla andra män har. Makten att utan att jag har mött personen i frågan så påverkar dom mig i alla fall."

Läs hela inlägget här.

NORRKÖPING. "Hej Linda. Vi är ett gäng kåta gubbar som brukar träffas och fantisera om dig. Våra kåta gubbkukar står som spett när vi tänker på din lilla rumpa". Så stod det i ett sms som skickats från ett okänt nummer till vänsterpartisten Linda Snecker i Norrköping.

Det är inte första gången hon drabbas. För två år sedan var det samma sak - men då ett osignerat meddelande från ett annat, okänt, nummer. Och hon är inte ensam.

– En annan rödgrön politiker ringde mig för hon hade fått ett längre sms där bland annat mitt namn nämndes, så hon misstänkte att jag fått något också. Totalt är vi tre stycken som fått sms, berättar Snecker för Nyheter24.

Vad tänkte du när du fick smset?

– Ja...man sitter hemma och är påskledig och så får man det där till sin privata mobiltelefon. Det är ju inget hot utan känns mer som "vi vet vad du gör". Det är klart det är otrevligt.

Snecker, som är ledamot i kommunstyrelsen, menar att man måste koppla trakasserier likt detta till den stora debatt som varit om näthat mot främst kvinnor. Det är samma anonymitet som leder till samma sexualiserande av kvinnor. Att det drabbar kvinnliga politiker ser hon som en fara för demokratin.

– Man glömmer lite bort att 90 procent av alla politiker är fritidspolitiker. Kommer vi ha några kvinnliga politiker kvar i framtiden om det är så här klimatet ser ut? frågar hon sig.

18 kvinnor anmälde 2010

Det är inte första gången det drabbar henne eller andra rödgröna kvinnor i Norrköping. I maj 2010 anmälde 18 kvinnliga politiker till polisen att de mottagit sexuella trakasserier via sms. Förundersökningen lades ned eftersom det inte gick att spåra numret, uppger Norrköpings Tidningar.

Nu har Snecker och två andra kvinnor valt att polisanmäla igen - men de är inte särskilt hoppfulla att det ska lösas denna gång heller.

Efter att hon valde att tala ut om trakasserierna på sin blogg och på Twitter har hon fått mycket kärlek.

– Jag får mycket stöd och har haft kontakt med de andra rödgröna politikerna som var drabbade förra gången, säger Snecker.

"Kärlek och kamp"

På Twitter får hon stad av bland andra riksdagsledamoten Christina Höj Larsen (V):

/
/
/
SMS
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!